Ericssonin vuoden 2017 kymmenen kuumimman kuluttajatrendin listauksessa tammikuun alussa mainittiin, että myös kävelijät haluavat luovia liikenteessä autonomisesti:

”Kaksi vastaajaa viidestä haluaisi älypuhelimen varoittavan tiellä olevista esteistä ja joka kolmas koki hyväksi ideaksi sen, että liikennevalot ja varoitusmerkit upotettaisiin maahan – jotta heidän ei tarvitsisi nostaa katsettaan älypuhelimestaan kävellessään kaupungilla.”

Ja vain reilua kuukautta myöhemmin ideasta on tehty todellisuutta. Ja missäs muualla kuin kevyen liikenteen luvatussa maassa, Alankomaissa. Vastaavaa systeemiä on tosin testattu myös Saksassa.

Valonauhat on suunnitellut ja asentanut paikallinen HIG Traffic Systems. Yrityksen tiedottajan mukaan innovaatio vastaa todelliseen tarpeeseen:

”Nenä kiinni älypuhelimessaan kulkevat jalankulkijat ja pyöräilijät ovat merkittävä ongelma. Haagin kaupungin raitiovaunut joutuvat säännöllisesti tekemään hätäjarrutuksia älypuhelinta käyttävien jalankulkijoiden vuoksi.”

HIG Traffic Systems toivoo innovaation yleistyvän myös muissa Alankomaiden kaupungeissa.

Systeemi on herättänyt myös kritiikkiä. Alankomaiden liikenteen turvallisuusyhdistyksen Jose de Jongin mukaan tämä ei ole oikea tapa käsitellä ongelmaa:

”Nämä liikennevalot palkitsevat huonoa liikennekäyttäytymistä. Me emme halua ihmisten käyttävän puhelimiaan liikenteessä. Kaikkien liikenteenkäyttäjien tulisi kyetä huomioimaan ympäristöään. Vihreistä liikennevaloista huolimatta jalankulkijan on kuitenkin tarkistettava onko tien ylittäminen turvallista”, de Jong kertoi BBC:lle.

No, toteutuuhan se luonnonvalinta näinkin.