Maapallon lähellä kahdeksan miljoonaa vuotta sitten räjähtänyt tähti on saattanut kiihdyttää ihmisten edeltäjien evoluutiota, ilmenee uuudesta tutkimuksesta.

Tähden räjähdys eli supernova on saattanut johtaa ukkosmyrskyjen lisääntymiseen Maassa, mikä puolestaan on voinut lisätä maastopaloja ympäri Afrikkaa, kirjoittaa New Scientist -lehti.

Maastopalot ovat puolestaan johtaneet savannien yleistymiseen Itä-Afrikassa, koska puiden kasvaminen takaisin kestää kauemmin kuin savanneja hallitsevien ruohoalueiden.

Savannien leviäminen on puolestaan ollut tärkeä osa ihmisen evoluutiota. Ihmisen kehitys erkani ihmisapinoiden kanssa yhteisestä sukupuusta erilliseksi haaraksi noin kuusi miljoonaa vuotta sitten. Nuo ihmisen esimuodot luultavasti söitä hedelmiä ja pähkinöitä puista ja pensaista Afrikan savanneilla.

Yhdysvaltalaisen Washburnin yliopiston tutkijoiden johtama ryhmä sanoo New Scientist -lehden mukaan, että supernova on saattanut laukaista tulipaloja, jotka ovat laajentaneet savanneja. Tähän asti on ollut epäselvää, mikä on johtanut savannien leviämiseen tuolloin.

Merenpohjan sedimenteistä noin kahdeksan miljoonan vuoden takaa on löytynyt suuria pitoisuuksia rauta-60-isotooppia, jota syntyy suurissa tähdissä. Isotoopin suuri pitoisuus viittaa siihen, että Maan lähistöllä on räjähtänyt ainakin yksi supernova kahdeksan miljoonaa vuotta sitten.

Räjähdys on voinut lähettää kosmista säteilyä Maahan asti. Tämä puolestaan on voinut toimia laukaisijana lisääntyneille ukkosmyrskyille.

”Se on yksi niistä tarinoista, joissa kaikki sopii yhteen, toki sillä varauksella, että joissakin yhteyksissä on epävarmuuksia”, päätutkija Brian Thomas sanoo New Scientistissä.

Tutkimustuloksia esitellään Amerikan geologisen yhdistyksen vuosikokouksessa myöhemmin tänä  vuonna.