Kansainvälinen tutkijaryhmä on löytänyt aurinkokunnan havainnoidun historian ensimmäisen pysyvän maahanmuuttajan. Toisesta tähtijärjestelmästä kotoisin oleva 2015 BZ509 -niminen asteroidi pitää majapaikkaansa tällä hetkellä planeetta Jupiterin kiertoradalla.

Ensimmäisestä pysyvän oleskeluluvan saaneesta asteroidista kerrottiin maanantaina Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters -tiedejulkaisussa.

Toisin kuin reilun kahden kuukauden ajan aurinkokunnassamme viime syksynä lomailleella tähtienvälisellä turistilla eli sikarinmuotoisella ’Oumuamua-objektilla, asteroidi 2015 BZ509 on toistaiseksi Aurinkokunnassa, eikä se näyttäisi olevan lähdössä pois.

Joka ikinen aurinkokuntamme planeetta sekä myös suurin osa järjestelmän muista kohteista kiertää 5504 celsiusasteen lämpöistä Aurinkoa samansuuntaisesti.

Nyt löydetty asteroidi ei kuitenkaan seuraa valtavirran esimerkkiä: se kiertää tähteä vastakkaiseen suuntaan taannehtivin eli retrogradisin liikkein.

”Se, miten asteroidi päätyi liikkumaan tällä tavoin jakaen kiertoratansa Jupiterin kanssa, on ollut tähän asti mysteeri”, kertoi tutkimusta johtanut, ranskalaisessa Nizzan observatoriossa työskentelevä tähtitieteilijä tohtori Fathi Namouni lehdistötiedotteessa.

”Mikäli se olisi järjestelmän syntyperäinen asukas, olisi sillä pitänyt olla alun perinkin sama kiertosuunta kuin muillakin kohteilla, jotka ovat perineet sen kaasu- ja pölypilveltä, joka muodosti ne”, Namouni jatkoi.

Tutkijat tehtailivat simulaatioita ottaakseen selvää 2015 BZ509:n sijaintihistoriasta aina Aurinkokunnan syntyhetkille asti. Järjestelmämme planeettojen muodostuminen loppui 4,5 miljardia vuotta sitten.

Simulaatiot paljastivat, että asteroidi on aina liikkunut nykyiseen tapaansa. Tämä tarkoittaa sitä, että se ei ole kotoisin Auringon ylläpitämästä järjestelmästä. Aurinkokunta on siis siepannut sen jostain muusta tähtijärjestelmästä.

”Muista tähtijärjestelmistä ulos suuntautuvaa asteroidisiirtolaisuutta tapahtuu siksi, että Aurinko muodostui alkujaan ahtaassa tähtiryppäässä, jossa jokaisella tähdellä oli oma planeetoista ja asteroideista muodostunut järjestelmänsä. Tähtien läheisyys sekä planeettojen painovoima edesauttavat näitä järjestelmiä poistamaan, vetämään puoleensa ja sieppaamaan asteroideja toisiltaan”, kommentoi tutkimuksessa mukana ollut brasilialaisen São Paulo State University -yliopiston tohtori Helena Morais lehdistötiedotteessa.

Tiedotteen mukaan löydös avaa paljon tärkeitä ovia planeettojen muodostumiseen sekä Aurinkokunnan kehitykseen liittyvien ongelmallisten kysymysten puitteissa.

Ymmärtämällä tarkkaan sen, miten ja milloin 2015 BZ509 -asteroidi asettui aloilleen Arinkokuntaan, saadaan Auringon alkuajoista sekä Maan varhaisen avaruusympäristön mahdollisesta rikastumisesta elämän komponenteilla lisävihjeitä.