Ennen kuin nykyinen maailmankaikkeutemme syntyi, on ollut olemassa ehkä lukemattomia aiempia maailmankaikkeuksia.

Tämä on tietysti aika vaikeasti nieltävä teoria. New Scientist -lehti kuitenkin kertoo, että fyysikot ovat löytäneet avaruudesta merkkejä, jotka saattavat olla jäänteitä mustista aukoista, jotka ovat selvinneet nykyistä maailmankaikkeutta edeltäneen maailmankaikkeuden tuhoutumisesta.

”Me väitämme näkevämme viimeiset jäänteet mustasta aukosta, joka on hävinnyt pois edellisessä ikuisuudessa”, sanoo New Scientistissä Oxfordin yliopiston matemaattinen fyysikko Roger Penrose.

Penrose on yksi niin sanotun CCC-teorian kehittäjistä (conformal cyclic cosmology). Teorian mukaan maailmankaikkeus ei ole saanut alkuaan alkuräjähdyksessä vaan maailmankaikkeus käy läpi ikuista sykliä, jossa se välillä paisuu ja välillä kutistuu takaisin äärettömän pieneksi pisteeksi.

Jos CCC-teoria pitää paikkansa, sähkömagneettista säteilyä voisi siirtyä yhdestä maailmankaikkeudesta seuraavaan. Penrose on kollegoineen julkistanut uuden tutkimuksen, jossa he väittävät nähneensä jäänteitä edellisen maailmankaikkeuden mustista aukoissa kosmisessa taustasäteilyssä.

Arxiv-julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa näitä avaruuden taustasäteilystä erottuvia erikoisia pisteitä kutsutaan ”Hawkingin pisteiksi”. Ne on nimetty edesmenneen fyysikon Stephen Hawkingin mukaan.

Hawking ennusti aikoinaan, että mustista aukoista pitäisi lähteä pieniä määriä sähkömagneettista säteilyä. Tätä säteilyä ei ole kuitenkaan koskaan havaittu suoraan, mutta Penrose sanoo uskovansa löytäneensä merkkejä tästä säteilystä.

Penrosen mukaan näitä Hawkingin pisteitä löytyy Etelämantereella olevan BICEP2-radioteleskoopin luomassa kartassa. Vuonna 2014 BICEP2 löysi erikoisia valopyörteitä taustasäteilyssä. Tutkijaryhmän mukaan nämä pyörteet ovat syntyneet gravitaatioaalloista, jotka ovat syntyneet maailmankaikkeuden alkuaikojen laajenemisesta.

Pyörteiden magneettikentät ovat lähtöisin edellisen maailmankaikkeuden mustista aukoista, joista on emittoitunut Hawkingin säteilyä.

CCC-teorian mukaan katoavan mustan aukon energia tiivistyisi pieneksi pisteeksi maailmankaikkeuden kutistuessa, ja maailmankaikkeuden kasvaessa ne alkaisivat taas laajentua. BICEP2:n näkyvät kuviot ovat tämän laajentumisen synnyttämiä renkaita, Penrose uskoo.

New Scientist -lehden haastattelemat tutkimuksen ulkopuoliset asiantuntijat sanovat, että Penrosen ja kollegoiden väite vaatii yhä tuekseen lisätodisteita.

Yksi iso ongelma on myös, että BICEP2-tutkimusryhmä ei ole julkistanut raakadataansa, vaan Penrosen ryhmä on tehnyt päätelmänsä kuvien perusteella. Tällaisessa kuvassa yksi pikseli kuvaa valtavaa aluetta maailmankaikkeudessa, joten siitä on vaikea tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Samoja kuvioita näkyy myös Planck-avaruusteleskoopin kartoissa kosmisesta taustasäteilystä. SUNY Maritime Collegen tutkija Daniel An sanoo lehdessä, että nämä renkaat eivät ole syntyneet sattumalta, vaan niillä on jokin selitys.

On siis mahdollista, että CCC-teoria on oikea selitys niille. Se ei ole kuitenkaan varmaa.