Astronomit ovat löytäneet varhaisesta universumista valtavan kohteen, jonka massa vastaa tunnetun maailmankaikkeuden suurimpia rakennelmia.

Hyperioniksi nimetty galaksien superjoukon esiaste on muodostunut vain 2,3 miljardia vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Tutkijoiden mukaan se on suurin ja massiivisin varhaisesta maailmankaikkeudesta löydetty rakennelma.

Havainnon teki monikansallinen tutkimusryhmä Euroopan eteläisen observatorion VLT-teleskooppijärjestelmällä.

Hyperionin massa vastaa miljoonaa miljardia eli tuhatta biljoonaa Auringon massaa. Kokonsa puolesta proto-superjoukko pystyy siis kilpailemaan universumin suurimpien struktuurien kanssa.

Superjoukon suunnaton koko suhteessa sen muodostumisaikaan on tutkijoiden mukaan hämmästyttävää.

”Tavallisesti tällaisilla rakenteilla on huomattavasti pienempi punasiirtymä (eli ne ovat lähempänä meitä). Oli yllätys löytää jotain näin kehittynyttä niin varhaisesta maailmankaikkeudesta”, tutkimusryhmän johtaja Olga Cucciati kertoo tiedotteessa.

Hyperion sijaitsee Sekstantin tähdistön suunnalla. Astronomit kartoittivat sen kolmiulotteisesti käyttämällä VLT:n VIMOS-instrumenttia. He havaitsivat Hyperionin olevan rakenteeltaan hyvin monimutkainen. Se sisältää ainakin seitsemän ”hyvin tiheää aluetta”, jotka ovat liittyneet toisiinsa galaksisäikeillä.

Vaikka Hyperionin massa muistuttaa lähempänä maata havaittuja superjoukkoja, on se rakenteeltaan hyvin poikkeuksellinen.

”Lähempänä sijaitsevilla superjoukouilla massa on keskittynyt selkeämmin yhdelle alueelle. Hyperionissa se on jakautunut tasaisesti sarjaan toisiinsa kiinnittyneitä möykkyjä”, Kalidornian Davisin yliopiston astronomi Brian Lemaux selittää.

Rakenne-ero johtuu todennäköisesti superjoukkojen ikäerosta. Lähempänä sijaitsevilla superjoukoilla on ollut miljardeja vuosia aikaa tiivistää ainetta yhteen massakeskipisteeseen.

Tutkijat jatkavat Hyperionin tutkimista. He uskovat sen paljastavan meille uutta tietoa maailmankaikkeuden ja superjoukkojen kehitysvaiheista.

Tutkimus julkaistaan Astronomy & Astrophysics -tiedejulkaisussa.