Vuonna 2012 tähtitieteilijät tekivät mielenkiintoisen löydön  noin 100 valovuoden päästä: jättimäisen yksinäisen Jupiteriakin suuremman taivaankappaleen, joka ei kuitenkaan ollut osa mitään aurinkokuntaa.

Nyt tutkijat ovat tehneet uusia havaintoja oudosta CFBDSIR 2149-0403 -taivaankappaleesta. Uudet tulokset eivät tuo selvyyttä taivaankappaleen olemuksesta, vaan sen arvoitus on pikemmin syventynyt, kertoo Science Alert.

Viime vuosina tutkijat ovat löytäneet useita planeettoja, jotka eivät kierrä mitään yksittäistä tähteä. CFBDSIR 2149-0403 näyttää olevan lähin tällainen taivaankappale, mitä on löydetty.

Kaksi hypoteesiä

Ranskalaisen Grenoble Alpesin yliopiston tutkijaryhmä on viime vuosina tutkinut mysteeritaivaankappaletta useilla erilaisilla teleskoopeilla.

Uusien havaintojen mukaan tutkijaryhmä sulkee pois erään aiemman teorian, että CFBDSIR 2149-0403 voisi olla osa AB Doradus -ryhmää, jossa on muitakin samanikäisiä taivaankappaleita.

Tutkijaryhmä sai myös selville, että taivaankappaleella on joko pieni painovoima tai sitten erittäin korkea metallipitoisuus. Myös taivaankappaleen massa on edelleen epäselvä, minkä vuoksi tutkijat eivät voi sanoa varmasti edes sitä, onko kyseessä planeetta vai ruskea kääpiötähti.

Tällä hetkellä CFBDSIR 2149-0403:n luonteesta on kaksi hypoteesiä: Se on joko alle 500 miljoonaa vuotta vanha planeetta, joka on 2–13 kertaa Jupiterin kokoinen, tai sitten se on 2–3 miljardia vuotta metallipitoinen ruskea kääpiötähti. Silloin sen massa on 2–40 kertaa Jupiterin massa.

Tai sitten kyseessä on jotain muuta, kuten jonkinlaien näiden kahden yhdistelmä, kirjoittaa Phys.org-sivusto.

Tulokset on julkaistu arXiv.org-sivustolla, mutta niitä ei ole vielä vertaisarvioitu.