Tähtitieteilijät ovat tehneet erikoisen uuden havainnon: kaikki galaksit kiertävät itsensä ympäri miljardin vuoden välein riippumatta siitä, kuinka isoja ne ovat.

Maapallo kiertää akselinsa ympri kerran päivässä ja Auringon ympäri kerran vuodessa. Keskiviikkona julkaistu International Centre for Radio Astronomy Researchin (ICRAR) tutkimus viittaa siihen, että kaikilla galakseillakin on lähes yhtä tarkka pyörimisnopeus.

”Se ei ole yhtä tarkkaa kuin sveitsiläiset kellot”, sanoo tutkimusta tekemässä ollut professori Gerharft Meurer ICRAR:ista.

”Mutta riippumatta siitä, onko galaksi hyvin suuri tai hyvin pieni, jos voisit istua sen kiekon äärimmäisellä reunalla sen pyöriessä, kestäisi noin miljardi vuotta kiertää se kokonaan ympäri.”

Meurerin mukaan yksinkertaisella matematiikalla on mahdollista rodistaa, että kaikilla samankokoisilla galakseilla on sama keskimääräinen tiheys. Tämän tiedon avulla on hänen mukaansa helpompaa ymmärtää se, että ne pyörivät säännöllisesti.

 

Tutkimuksessa ilmeni myös, että galaksien ulkoreunojen koostumus on hieman erilainen kuin mitä mallit olivat antaneet syytä odottaa. Mallien mukaan ulkoreunoilla pitäisi olla vain nuoria tähtiä, mutta tutkimuksen mukaan niiden seassa oli myös ”merkittävä” määrä vanhempia tähtiä.

”Tämän työn ansiosta me tiedämme, että galaksit kiertävät itsensä ympäri miljardin vuoden välein ja että niissä on terävä reuna, jossa on niin tähtienvälistä kaasua kuin vanhoja ja nuoria tähtiä”, Meurer sanoo.

Tutkimus on julkaistu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society -julkaisussa.