Tutkijat ovat tehneet läpimurron niin sanottujen lääkinnällisten ”taikasienten” kehittämiseksi.

Taikasieninä tunnetun psilosybiinin on tiedetty jo pitkään sisältävän ominaisuuksia, joiden avulla on mahdollista hoitaa muun muassa masennusta ja riippuvuutta.

Psilosybiinin ”resepti” on kuitenkin ollut arvoitus. Nyt tutkijat ovat onnistuneet selvittämään, miten taikasienet tuottavat psilosybiiniä. Tämä avaa mahdollisuuksia psilosybiineihin pohjautuvien lääkkeiden kehittämiseen.

Friedrich Schiller University Jenan tutkijat ovat onnistuneet erottamaan ja määrittelemään, millä neljällä eri entsyymillä sienit valmistavat psilosybiiniä. Ryhmä onnistui myös valmistamaan psilosybiiniä keinotekoisesti ensimmäistä kertaa entsymaattisella synteesillä.

Tutkimuksesta kertoo American Chemical Societyn C&EN-lehti. Tutkimus on julkaistu Angewandte Chemie -lehdessä.

Jo aiemminkin psilosybiiniä on valmistettu keinotekoisesti biokemiallisesti, mutta aiemmin ei ole tunnettu, millä tavalla taikasienen entsyymit sen muodostavat. Tutkimusryhmä uskoo, että tulokset saattavat ”luoda perustan” taikasieniin pohjautuvien lääkkeiden kehittämiselle nykyistä laajemmassa mittakaavssa.

Taannoisessa eri huumausaineita vertailevassa tutkimuksessa paljastui, että taikasienet näyttävät olevan huumausaineista vähiten vaarallinen, joskin niidenkin käytössä on useita riskejä.

Voi kuitenkin kestää aikaa, ennen kuin taikasieniin pohjautuvat lääkkeet tulevat myyntiin, vaikka niiden resepti on selvinnyt. Myyntiin päästäkseen lääkkeillä on ylitettävänään todennäköisesti melko jyrkkiä lainsäädännöllisiä esteitä.

Päivitys 18.8. Täsmennetty sitä, että psilosybiiniä on valmistettu aiemminkin keinotekoisesti.