Top Mountain Crosspoint -moottoripyörämuseo sijaitsee Itävallan Tirolissa, Italiaan johtavan Timmelsjochin alppitien juurella 2 175 metrin korkeudella merenpinnasta. Tämän korkeammalla ei tiettävästi Euroopassa ole moottoripyörämuseota, eikä koko maailmastakaan varmasti montaa löydy, ainakaan näin hienoa.

Korkeatasoiseksi viime huhtikuussa avautuneen museon tekee nimittäin muukin kuin sijainti. Viime vuonna valmistuneen rakennuksen tyylikäs arkkitehtuuri on yhdistelmä moderneja muotoja ja alppiperinteitä. Kokonaisuus on maksanut 23 miljoonaa euroa.

Näytteillä 2 600 neliön kokoisessa tilassa on runsaat 230 moottoripyörää yli 100 valmistajalta. Niiden ohella museossa on myös jonkin verran autoja. Lisäksi museoon kuuluu 850 neliön kokoinen tila, jossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä tai yksityistilaisuuksia. Seuraavaksi on luvassa maastoautoihin keskittyvä näyttely.

Museokäynnin voi yhdistää vaikka laskettelureissuun, sillä suomalaistenkin alamäkihiihtäjien suosima Söldenin kaupunki on noin 15 kilometrin päässä. Öztalin alueella sijaitseva Hochgurgl/Obergurgl on Alppien korkein hiihtokeskus, ja yksi sen rinteistä käytännössä päättyy museoon, sillä samassa rakennuksessa on uuden Kirchenkarbahn-gondolihissin ala-asema.

Rakennuksen toisessa päässä on kookas ja tasokas ravintola valtavine terasseineen, ja toisessa päässä Timmelsjoch Hochalpenstrasse -alppitien tulliasema.

Ajo Timmelsjochin kautta puolestaan on mielenkiintoinen vaihtoehto, jos auto- tai moottoripyörämatka suuntautuu kesällä Italiaan. Tie käy enimmillään 2 509 metrin korkeudessa ja sitä pitkin pääsee vaikka Garda-järvelle. Olosuhteista johtuen tie on yleensä auki vain kesä-lokakuussa.

Lisätietoja löytyy osoitteesta www.crosspoint.tirol ja www.timmelsjoch.com.