Konttitalot ja yhä vain pienemmät asumukset ovat muotia, mutta ranskalaistutkijat ovat nyt vieneen ajatuksen pienistä taloista vielä pidemmälle – lähelle äärimmäisyyttä.

Ranskalaisen Femto-ST-instituutin tutkijoiden rakentaman omakotitalon pisin sivu on nimittäin vain 20 mikrometrin (millimetrin tuhannesosa) pituinen. Kokonsa puolesta se siis sopii asuttavaksi vain kaikkein pikkuruisimmille pieneliöille.

Pienestä koostaan huolimatta tutkijat onnistuivat tekemään taloonsa yksityiskohtia, kuten ikkunoita, oviaukkoja ja savupiipun.

Maailman pienin talo rakennettiin äärimmäisen kehittyneen nanorobotiikan avulla 300 mikrometrin paksuisen valokuitusäikeen päälle. Tutkijoiden kehittämä μRobotex-”nanotehdas” yhdistelee useita olemassaolevia teknologioita, jotka mahdollistavat mikrorakennelmien ennennäkemättömän tarkan valmistamisen.

(Kuva: FEMTO-ST Institute)

”μRobotex-asema on erittäin tehokas työkalu. Sen mahdollistamien kehitysaskeleiden myötä voimme asettaa hiuksenpaksuisia optisia kuituja aiemmin saavuttamattomiin paikkoihin, kuten suihkumoottoreihin tai verisuoniin, joissa ne voivat mitata säteilytasoa tai virusmolekyylejä”, tutkijat kertovat tiedotteessaan.

Maailman pienin talo voi olla vain kuriositeetti, mutta teknologialla voidaan tulevaisuudessa saavuttaa todellisia läpimurtoja monilla tieteenaloilla.

Aiheesta lisää tutkimustiedotteessa. Tutkimusraportti on julkaistu Journal of Vacuum Science & Technology A –tiedejulkaisussa.