Mikäli Windows 10 ei haittaa tai jopa miellyttää, vastikään julkistettu Surface Go vaikuttaa kaikin puolin asialliselta laitteelta.

Uutuus lienee omimmillaan mukana kulkevana ”virallisena” Office-työkaluna tai suoratoistopäätteenä.

Tosin käyttöjärjestelmänä on oletuksena Windows 10 S – eli toiminnaltaan rajoitettu jakeluversio – jonka voi kuitenkin päivittää täysiveriseksi kympiksi.

Niin tai näin, kyse on edullisimmillaan noin 470 euroa maksavasta täppäristä, jota käytetään joko sellaisenaan sekä lisävarusteena saatavan näppäimistön ja/tai kynän avustuksella. Niinpä kokonaisuus toimii tabletin ohella vaikkapa piirtotasona tai tarvittaessa myös perinteisenä Windows 10 -tietokoneena.

Surface Go

Surface Go perustuu Pentium-tuplaydinsuorittimeen (Kaby Lake -arkkitehtuuri) ja joko neljän tai kahdeksan gigan muistiin. Tallennustilaa on vastaavasti 64, 128 tai 256 gigatavua, joten kokonaisuutena suorituskyky on vähintään samanhintaisten kannettavien tasolla.

Myös varustelu on kunnossa: laitteessa on muun muassa usb-c 3.1 -liitäntäväylä, etu- ja takakamera (5/8 megapikseliä), perinteinen 3,5 millimetrin kuulokelähtö ja MicroSD-kortinlukija. Vakiovarustukseen sisältyy niin ikään Windows Hello -kirjautumisen edellyttämä infrapunakamera.

Laitteen luulisi kiinnostavan etenkin opiskelijoita.

Näytön erottelu yltää 1800 x 1200 pisteeseen, ja kuvanlaadussa on tuskin suurempaa moitittavaa, kuten Surface-malliston laitteelta ainakin ennakkoon jo uskaltaa odottaa.

Tärkeintä on joka tapauksessa se, että akun pitäisi jaksaa noin yhdeksän tuntia videotoistoa ja laite kulkee vaivatta mukana: Surface Go painaa nimittäin puolisen kiloa ja on selvästi alle sentin paksuinen. Tässä suhteessa se on siis etevämpi kuin vastaavan hintaiset kannettavat tietokoneet.

uutuus on nyt ennakkotilattavissa, ja Surface Go saapuu virallisesti myyntiin viimeistään alkusyksystä.