DVD-soittimia ostetaan jo enemmän kuin VHS-nauhureita. Niinpä ei liene yllätys, että DVD-levylle voi nyt myös tallentaa. Vertailun kolme DVD-tallenninta korvaavatkin kuvanauhurin paremmin kuin hyvin. Laite viritetään käyttökuntoon aivan kuten tavallinen kotivideo, ja sama pätee ajastimen ohjelmointiin. Myös videokameralla kuvatuista otoksista voi nyt tehdä DVD-elokuvan.

Panasonic DMR-E60

Philips DVDR 75

Sony RDR-GX7

Panasonic on valinnut DVD-RAM- ja DVD-R-levyt. Philipsin mediat ovat DVD+RW ja DVD+R. Sony tekee leirijakoon mielenkiintoisen poikkeuksen; muita kolmanneksen kalliimpi GX7 tallentaa sekä DVD+RW- että DVD-RW-levyille, mutta kertatallenteita Sony tekee vain DVD-R-levyille.

Kaikki järjestelmät soveltuvat niin tv-ohjelmien kuin minkä tahansa videotuloon tuodun kuvasignaalin tallentamiseen. Nyt testatuissa soittimissa on myös DV-tulo, minkä ansiosta digitaalisella videokameralla kuvatuista otoksista voi koostaa oikean DVD-elokuvan.

Sonyn editointiominaisuudet ovat joukon monipuolisimmat. Kaikissa kolmessa tallentimessa kuvanlaatu on uskomattoman hyvä ainakin jompaakumpaa parasta tallennuslaatua käytettäessä. Myytäviä tai vuokrattavia DVD-elokuvalevyjä ei voi kopioida näillä tallentimilla. Levyillä on nimittäin lähes aina Macrovision-kopionestokoodi.

CD-ääni toistuu kaikista hyvin ja häiriöttömästi. Soittimen käytössä on kuitenkin pieniä eroja. Philips ja Panasonic kertovat näytössään vain kappaleen numeron ja alusta kuluneen ajan. Sonyssa kaikki mahdolliset ajat saa näkyviin yhtä näppäintä useampaan kertaan painamalla. Panasonic ja Philips osaavat toistaa myös CD-R- ja CD-RW-levyille tallennettua MP3-musiikkia.

Kaikki vertailun DVD-tallentimet ovat monessakin suhteessa kuvanauhuria parempia. Ajastintoiminnot ovat erinomaiset, ja mukana on sekä ShowView-numerokoodiajastus että PDC, jonka ansiosta haluttu ohjelma tallentuu levylle, vaikka sen lähetysaika muuttuisi ajastimen ohjelmoinnin jälkeen.

Kovin kohisevaa tv-kuvaa tallentimet eivät siedä, sillä digitaaliselle kuvalle tyypilliset palikoitumishäiriöt alkavat heti näkyä. Ääni on kaikilla tallennusajoilla erinomaisen hyvä.

Vielä vuosi sitten tallentavat DVD-soittimet maksoivat huomattavasti enemmän kuin nyt. On selvää, että hinnat jatkavat edelleen laskuaan. Kannattaa kuitenkin huomata, että tulevista malleista karsitaan samalla koko joukko toimintoja, ja hintojen halpeneminen selittyy osin tätäkin kautta. Jo nyt on saatavilla edullisempia malleja, joista esimerkiksi DV-tulo puuttuu. Tallenninta hankkiessaan kannattaa siis aina ensin miettiä, mitä tarvitsee.

(Tiivistelmä Juha Nykäsen artikkelista TM 14/03, s. 22-27)