Asuinalueellani pääkaupunkiseudun syrjäseudulla on parhaillaan käynnissä nopean nettiyhteyden tarjoavan valokuituverkon raivokas markkinointi.

Myyjät kiertävät talosta taloon kuin matkasaarnaajat houkuttelemassa omakotiasukkaita liittymään kuituverkkoon. Saarnamiesten lupaukset taivaallisen nopeasta nettiyhteydestä ja palvelun luotettavuudesta pistävät monet meistä nettiriippuvaisista vakavasti harkitsemaan jäsenyyttä kuituseurakunnassa.

Innokkuutta kuituverkkoon liittymiseen hidastavat vain parin tonnin kynnysraha ja se tosiasia, että lisääntyvälle nopeudelle ei vielä ole oikeastaan tarvetta. Puhelinkaapelin kautta saan 30 Mbit/s -yhteyden ja paikallisen 4g-tukiaseman kautta tarjolla on noin 80 Mbit/s -nopeuden langaton yhteys.

Surffailuun ja satunnaiseen nettitelevision katseluun nykyiset yhteydet kyllä riittävät mainiosti varsinkin, kun nettisukupolvinuorisomme on jo aikoja sitten muuttanut omien nettiyhteyksien varaan.

Kuituasiakkaana pääsisin tietysti heti 100 Mbit/s -nopeuksiin ja lisää maksamalla vielä suurempiinkin nopeuksiin. Mitä ihmettä tekisin satojen megojen datanopeuksilla?

Juuri nyt en mitään, mutta kuitu onkin satsaus tulevaisuuteen. Siirrettävät datamäärät ja niiden siirtämiseen tarvittavat yhteysnopeudet kasvavat varmasti taas lähivuosina. Tiedossa on jo 8k-televisio ja 3d-keinotodellisuus, jotka tulevat vaatimaan reippaasti kaistaa toimiakseen tosiajassa.

Kuituliittymä nostaa tietysti myös kiinteistön myyntiarvoa ja voi olla ratkaiseva myyntitekijä tulevaisuudessa. Kuituliittymä voi jatkossa olla samassa asemassa kuin vesijohto tai sähköliittymä.

Kuituyhteydellä on teknisesti ylivoimaiset ominaisuudet verrattuna nykyisiin puhelinkaapeleihin tai jopa tuleviin 5g-langattomiin vaihtoehtoihin. Kuidulla yhteysnopeus voidaan tarvittaessa nostaa vaikka gigabittien luokkaan sekunnissa, ja maahan kaivettu valokuitukaapeli on varsin hyvin suojassa ympäristöltä. Laservalon avulla kulkevaan datayhteyteen lasikuidussa eivät pääse vieraat vakoilemaan liikennettä.

Kuituverkon rakentaminen vaatii paljon pääomaa, sillä kilometrien mittaisten kaapelien kaivuutyöt on maksettava joka tapauksessa – oli asiakkaita kadun varressa vaikka vain se yksi ainoa.

Verkkoa urakoivalla operaattorilla on todellinen tarve saada mahdollisimman monta maksajaa mukaan talkoisiin jo heti alkuvaiheessa.

Pientä painostustakin on jo havaittavissa, sillä liittymistä harkitsevien kateellisuuden herättämiseksi pihoille on ilmestynyt kylttejä ”Meille on jo tulossa kuitu” eli tulevan nettitaivaan paikka on jo lunastettu.