”Lentävät autot ovat pian täällä,” on toteamus, johon olemme oppineet suhtautumaan suurella varauksella.

Lentävien autojen on nimittäin spekuloitu olevan ”aivan kulman takana” jo sadan vuoden ajan. Gizmodo-sivusto on nyt nostanut esille Science and Invention -lehden artikkelin vuodelta 1923, jossa kerrotaan New York Cityn lähitulevaisuudesta. Sen keskiössä olivat lentävät autot ja massiiviset pilvenpiirtäjät.

Arkkitehti ja insinööri Harvey W. Corbettin visiosta kertovassa artikkelissa selitetään, että kolossaaliset tornitalot yhdessä lentävien autojen kanssa voisivat ratkaista Yhdysvaltain vilkkaimman kaupungin liikenneongelmat.

Corbettin visiossa ihmiset tulisivat ja menisivät kodin ja kaupungin välillä pilvenpiirtäjän useita laskeutumisalustoja käyttäen, joihin lentävät autot olisi pysäköity.

Tuohon aikaan maailman korkein rakennus, 241 metriä korkea Woolworth Building olisi Corbettin vision mukaan jäänyt nopeasti pieneksi yli 300-metristen pilvenpiirtäjien rinnalla.

Science and Inventionin artikkelissa kuvailtiin liikenteen kulkevan tulevaisuudessa kolmessa kerroksessa. Alimmassa kerroksessa liikkuisi raskas liikenne, keskimmäisessä huviajoneuvot ja henkilöautot ja ylimmässä eli maan tasolla jalankulkijat.

Mielenkiintoista kyllä, Corbett ei ollut edellä aikaansa pelkästään lentävien autojen suhteen. Myös pilvenpiirtäjät olivat tuohon aikaan melkoinen kiistakapula. Monet pitivät niitä vaarallisina kuolemanloukkuina tulipalon tai maanjäristyksen sattuessa.

Esimerkiksi Sydneyssä kiellettiin lailla yli 45 metriä korkeiden talojen rakentaminen, Gizmodo kertoo. Vastaava laki astui voimaan myös Los Angelesissa San Franciscon tuhoisan maanjäristyksen jälkeen vuonna 1906.

Nyt kun Suomeenkin on alkanut nousta korkeita tornitaloja, on niiden paloturvallisuus mietityttänyt monia. Tekniikan Maailman artikkelin tornitalojen paloturvallisuudesta voit lukea tästä.