Tekniikan Maailma kertoi elokuussa Yhdysvaltain Kuuban suurlähetystön työntekijöiden joutuneen jonkinlaisen ”akustisen hyökkäyksen” kohteiksi.

Ainakin kahtakymmentäkahta suurlähetystön työntekijää vahingoittanut mysteeriääni aiheuttaa kuulovaurioita sekä aivotärähdykseen yhdistettyjä oireita, kuten tasapaino-ongelmia, pahoinvointia, hermovaurioita ja päänsärkyä.

Äänen kerrotaan olevan hyvin epämiellyttävä ja muistuttavan heinäsirkkojen pitämää korkeaa sirkutusta. Uutistoimisto Associated Press julkaisi eilen äänityksen diplomaattien kuulemasta äänestä:

Uudenlaisen akustisen aseen käyttö Yhdysvaltain diplomaatteja vastaan on lyönyt jälleen kiilaa Yhdysvaltojen ja Kuuban välisille suhteille.

Yhdysvaltain suurlähetystöstä on etsitty äänien alkuperää jo lähes vuoden ajan, mutta merkkejä epäilyttävästä toiminnasta ei ole löydetty.

Asiantuntijoiden mukaan aivotärähdyksen oireita aiheuttava akustinen ase edustaisi Yhdysvalloille täysin tuntematonta tekniikkaa.

”Akustisia aseita toki on olemassa, mutta ne ovat tyypillisesti hyvin näkyviä ja sen myötä helposti välteltäviä. Ei ole olemassa akustista ilmiötä, joka voisi aiheuttaa tällaisia oireita”, neurotutkija Seth Horowitz kertoo Business Insiderille.

The Guardian kertoo Yhdysvaltain ajaneen valtaosan Kuuban suurlähettiläistä pois Washingtonista ja vetäneen suuren osan omista kansalaisistaan pois Kuuban pääkaupungissa Havannasta sijaitsevasta lähetystöstä.

Guardianin haastattelema Yhdysvaltain kansallisen neurologisten häiriöiden ja aivoinfarkti-instituutin asiantuntija Mark Hallet uskoo, että akustista asetta ei tulla löytämään, koska kuvailtua asetta ei ole olemassa.

Halletin mukaan kyse on mitä todennäköisimmin massahysterian ilmentymästä.

”Jos kyse olisi joukkohysteriasta, se voisi selittää koko mysteerin – toivottavasti korjaten maiden väliset suhteet.”