Tässä on yksi hämähäkki, jonka selustaan ei niin vain livahdeta.

University of California Mercedin ja California Academy of Sciencesin maanantaina julkistetussa tutkimuksessa kerrotaan, että Selenopidae-perheeseen kuuluvat hämähäkit voivat aistia saaliinsa lähestyvän mistä tahansa suunnasta ja kääntyä ympäri kahdeksasosasekunnissa.

Selenopidae-hämähäkki.

Tutkijat ovat onnistuneet kuvaamaan hämähäkeistä suurnopeuskameralla kuvaa, josta paljastuu, kuinka hämähäkkien jalat auttavat niitä tässä pikakäännöksessään. Selenopidae-hämähäkit ovat tutkijoiden mukaan planeetan nopeimpia omilla jaloillaan kääntyviä eläimiä.

Aihetta käsittelevä tutkimus on julkaistu Journal of Experimental Biology -lehdessä.

California Academy of Sciencesin tutkija Sarah Crews selittää tiedotteessa, että vain noin puolet hämähäkeistä käyttävät verkkoa saaliin pyydystämiseen. Jotkut vaanivat saalistaan ja hyökkäävät niiden kimppuun, kuten nämä Selenopidae-hämähäkit.

Tutkijat asensivat hämähäkkien päälle suurnopeuskameroita, joilla niiden liikettä voi katsoa 40-kertaisella hidastuksella. Tutkimuksessa tutkijat antoivat heinäsirkan lähestyä hämähäkkiä.

Hämähäkit vahtivat saalistaan kahdeksalla silmällään, mutta tutkijat eivät tiedä, näkeekö hämähäkki niillä mitään. Hämähäkit vaistoavat saaliin lähestymisen muutoksista ilmavirtauksissa.

 

Kuvamateriaalista ilmenee, että hämähäkkien nopean kääntymisen salaisuus on niiden jaloissa. Niiden jalan alaosa on samansuuntainen maan kanssa, minkä ansiosta ne voivat liikkua moneen suuntaan rajoituksetta. Lisäksi jokainen jalka osoittaa eri suuntaan, minkä ansiosta hämähäkki voi kääntyä helposti mihin suuntaan tahansa.

Saalista lähinnä oleva jalka ankkuroituu maahan, ja se toimii tavallaan vipuvartena, josta hämähäkki tuo muun vartalonsa lähemmäs saalista. Vastapäisellä puolella olevat jalat puolestaan ponnistavat maasta, mikä tuo hämähäkin liikkeeseen vääntövoimaa.

Tämän jälkeen hämähäki vetävät loput jalkansa kiinni itseensä samalla tavalla kuin taitoluistelijat vetävät niitä kiinni vartaloonsa pyöriäkseen nopeammin. Hämähäkkien pyörimisvauhti kasvaa tällä tavalla jopa 40 prosenttia, ja ne laskeutuvat niin, että niiden suu on suoraan saaliin lähellä.

Yhden silmänräpäyksen aikana hämähäkki ehtii kierähtää ympäri kolme kertaa, tutkijat arvioivat. Mikään jalallinen maaolento ei käänny näin nopeasti, ja sen nopeus on samalla tasolla esimerkiksi kolibrien ja hedelmäkärpästen kanssa.

Tutkijat sanovat, että tutkimus voi auttaa kehittämään esimerkiksi sellaisia robotteja, joiden pitää liikkua hyvin ahtaissa paikoissa.

Juttua päivitetty 14.2.2018. Korjattu otsikkoon 180 astetta 360 asteen sijasta