Haluatko tuntea olosi pieneksi?

Euroopan avaruusjärjestö ESA julkaisi maanantaina kuvan, joka toimii hyvänä muistutuksena siitä, miten valtava maailmankaikkeus on – miten pieniä me kaikki olemme siinä.

Alla oleva kuva saattaa näyttää ensivilkaisulla pelkältä pikselimössöltä. ESA:n Herschel Space Observatoryn kuvassa jokainen yksittäinen valopiste on kuitenkin itse asiassa kaukainen galaksi. (Saat kuvan isommaksi klikkaamalla sitä.)

Annetaan tämän ajatuksen upota tajuntaan: jokainen valopiste tässä kuvassa on siis kaukainen galaksi, samanlainen kuin oma valtava Linnunratamme, jonka pieni osa me olemme. Jokaisessa galaksissa on puolestaan miljoonia ja miljoonia tähtiä.

ESA selittää, että kukin pieni valonpiste edustaa ”lämpöä”, joka säteilee kunkin galaksin tähtien välissä olevista pölyhiukkasista. Tämä säteily on kulkenut kohti Maata miljardien vuosien ajan, ja useimmissa tapauksissa se on lähtenyt liikkelle kauan ennen kuin Aurinkokuntamme ja Maa on edes muodostunut.

Kuvassa näkyy niin sanottu galaktinen pohjoisnapa, ja sen on ottanut Herschel-obsevatorion Spectral and Photometric Imaging Receiver -instrumentti. Galaktisen koordinaatiston origona käytetään Aurinkoa, ja galaktinen pohjoisnapa on kaukana Linnunratamme keskusalueesta. Tämän vuoksi katsomalla kohti galaktista pohjoisnapaa näkee selkeästi oman galaksimme ulkopuolella olevan maailmankaikkeuden.

Taivaalle katsottuna galaktinen pohjoisnapa sijaitsee Bereniken hiusten tähdistön alueella. Samaisella alueella näkyy myös Coman galaksijoukko, joka näkyy kuvassa yli 1 000 valopisteenä.

Miltä näyttää oman Linnunratamme keskipiste Herschelin kuvaamana? ESA julkisti valokuvan siitä vuonna 2016.