Harvardin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden minirobotin, joka pystyy liikkumaan tavallista vikkelämmin.

The Verge -verkkopalvelu kertoo, että tutkijoiden kehittämä milliDelta-niminen robotti pystyy tekemään jopa 75 liikettä sekunnissa. Tämä tekee robotista niin nopean, että videokuvassa sen liikkeet näyttävät muuttuvan hämäräksi.


Tällaisella robotilla voi sen kehittäjien mukaan olla monenlaista käyttöä.

Se voisi auttaa esimerkiksi tarkkuutta vaativissa silmien mikroleikkauksissa siten, että se kompensoisi kirurgin käsien mahdollista vapisemista. Robotti voisi myös esimerkiksi auttaa pienten piirilevyjen valmistamisessa.

Kooltaan tutkijoiden kehittämä robotti on 15 mm x 15 mm  x 20 mm.

MilliDelta-robotti asetettuna Yhdysvaltain sentin dollarin viereen. Kuva: Wyss Institute at Harvard University

Robottien nopeus selittyy niiden rakenteella. Usein teollisilla roboteilla on moottoreita nivelissään, mutta tällaisten deltarobottien moottori on voitu sijoittaa muualle kuin niveleen. Tämä tekee niistä kevyempiä ja nopeampia liikuttaa.

Tällaisia deltarobotteja on ollut suurempikokoisina käytössä jo pitkään tehtaissa esimerkiksi siirtelemässä esineitä paikasta toiseen. Niiden miniaturisointi avaa deltaroboteille täysin uusia käyttömahdollisuuksia, tutkijat kertovat.

Minirobotista ja sen toiminnasta kerrotaan enemmän Science Robotics -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Oheisella videolla kerrotaan siitä, miten robotti on rakennettu.