Pidätkö sinäkin hämmentävistä optisista illuusioista? Mikäli pidät, tuijota alla olevaa kuvaa liikuttamatta tai räpäyttämättä silmiäsi. Ota huomioon, että voi kulua minuutti ennen kuin mitään tapahtuu.

This picture will fade away if you stare at it (may take a minute) from woahdude

Huomaatko? Jos et huomaa, sulje toinen silmä ja keskity tuijottamaan kuvaa yhden silmän voimin. Myös osoittimen asettaminen keskelle kuvaa auttaa.

Mitä ihmettä?! Värit katosivat mutta palasivat, kun aloit taas liikuttaa silmiäsi!

Reddit-sivustolla hiljattain julkaistu aistitemppukuva on ehtinyt aiheuttaa ihmetystä ja mielenkiintoa internetin käyttäjissä jo sen verran, että The Verge -sivusto nosti sen otsikoihin. Kyseessä ei suinkaan ole uusi optinen illuusio, vaan kuvan eri versioita on ollut olemassa jo vuodesta 1804 lähtien.

Australialaisen University of Queensland -yliopiston psykologian professori Derek Arnold kertoi The Verge -sivustolle, että värit katoavat siksi, että aivot lakkaavat kiinnittämästä huomiota visuaaliseen maisemaan, joka ei muutu.

Normaalisti ympäristön ja silmien liike pitää näkymän elävänä. Yllä olevan sumean sekä muuttumattoman kuvan ja siihen kohdistuvan kiinteän katseen vaikutuksesta maisema häviää.

SUNY Downstate Medical Center -tutkimuskeskuksen professori Susana Martinez-Conde vertaa The Vergen mukaan koettua illuusiota värien häviämisestä eli hermostollista mukautumista sukkien käyttämiseen. Tunnet sukat kun vedät ne jalkaan, mutta ajan kuluessa tuntoaisti ei enää huomioi niitä samalla tavalla kuin aikaisemmin.