Jo jonkin aikaa asiantuntijat ovat varoitelleet, että miehittämättömät lennokit eli droonit saattavat ei edes kovin kaukaisessa tulevaisuudessa toimia sotatilanteissa tappavina aseina.

Nyt nuo pelot näyttävät muuttuneen todellisuudeksi. Science Alert -sivusto kertoo, että Venäjän puolustusministeriön mukaan sen joukkoja vastaan hyökkäsi viime viikolla Syyriassa kokonainen drooniparvi.

Tämä olisi ensimmäinen kerta, kun tällaista koordinoitua droonihyökkäystä on käytetty sotatilanteessa.

Ministeriön mukaan Venäjän joukot Khmeimin ilmatukikohdassa ja Tartusin meritukikohdassa torjuivat onnistuneesti terroristihyökkäyksen, jossa miehittämättömiä lennokkeja käytettiin ”massiivisesti”.

Venäjän ilmapuolustus havaitsi ministeriön mukaan 13 tunnistamatomta pientä ilmakohdetta lähestymässä venäläisiä sotilastukikohtia. Niistä 10 lähestyi Khmeimimiä ja 3 Tartusia.

Venäläiset pudottivat lennokeista kuusi elektronisen sodankäynnin yksikkönsä avulla, ja seitsemän ammuttiin alas Pantsir-S-ilmatorjuntaohjuksilla.

Venäläisten tukikohdat eivät kärsineet hyökkäyksessä vahinkoja, Venäjä sanoo.

Tiedotteen mukaan lennokit laukaistiin yli 50 kilometrin päästä kohteestaan, ja niiden kantama näyttää olleen jopa 100 kilometriä.

Venäjän mukaan ei ole tiedossa, kuka on hyökkäyksen takana.

Venäläisministeriö julkisti myös kuvia lennokeista. Ne eivät näytä teknisesti erityisen kehittyneiltä, mutta ne ovat olleet kuitenkin ilmeisen toimivia ja potentiaalisesti tappavia.

Jos tällaiset hyökkäykset yleistyvät, käytännössä se tarkoittaa aivan uudenlaisia uhkia. Monet sellaiset sotilaskohteet, jotka aikaisemmin ovat olleet tavoittamattomissa, ovat uudella tavalla haavoittuvaisia.