Kaupungistuminen on yksi maailman suurista megatrendeistä. Maailmassa on kuitenkin vielä paljon alueita, joista on pitkä matka edes keskikokoiseen kaupunkiin.

Oxfordin yliopistossa olevan Big Data Instituten tutkijat ovat julkistaneet erikoisen uuden kartan, jossa paljastetaan, miten kauan eri maailmankolkista kestää matkustaa kaupunkiin, jossa on vähintään 50 000 hengen yhtenäinen asutuskeskittymä tai vähintään 1 500 asukasta neliökilometrillä.

Kartassa keltaisella ovat alueet, joissa matka-aika on alle tunti, punaisella yli tunnin alueet ja violetilla yli päivän alueet.

Kartta kuvaa koko maapalloa neliökilometrin kokoisten alueiden tarkkuudella, ja siinä on mitattu matka-ajat lähimpään isoon kaupunkiin kultakin alueelta.

Hanketta ajanut Malaria Atlas Project -organisaatio on julkistanut työn tulokset Nature-lehdessä. Siinä on hyödynnetty Open Street Mapsin ja Googlen tietoja.

Tutkimuksen mukaan jo 80 prosenttia maailman ihmisistä asuu nykyisin alle tunnin matkan päässä kaupungista. Kartta kuvaa tilannetta vuonna 2015.

Täällä on mahdollista tutkia karttaa tarkemmin valitsemalla oikea vaihtoehto Layer-valikosta.

Esimerkiksi zoomaamalla Suomeen kartta näyttää tältä.

Koko Euroopan tasolla kartta näyttää tältä. Verrattuna muuhun Eurooppaan Suomessa on paljon punaista, eli matkaa isoon kaupunkiin reilunpuoleisesti.

Artikkeli on julkaistu 12.01.2018 klo 10.25 ja sitä on päivitetty 15.01.2018 klo 8.06: Tarkennettu tutkimuksessa käytettyä ”suuren kaupungin” määritelmää.