Eläinten tavoitelistalla yksi on ylitse muiden: ”Älä tule syödyksi”.

Eräät delfiinilajit ovat oppineet tunnistamaan niitä saalistavien miekkavalaiden ääntelystä, milloin on syytä paeta paikalta tai hyökätä suoraan kohti.

Tutkijat soittivat Yhdysvaltain rannikolla miekkavalaiden ääntelyä kymmenelle pallopäädelfiinille ja neljälle Risson delfiinille. Osa äänistä liittyi ilmeisesti miekkavalaiden saalistuspuuhiin, koska delfiinit reagoivat niihin voimakkaasti.

Risson delfiinit pakenivat paikalta kovaa vauhtia ja pysähtyivät vasta yli kymmenen kilometrin päässä. Pallopäävalaiden käytös oli täysin päinvastaista: ne muodostivat tiukan ryhmän ja lähtivät päättäväisesti uimaan yhdessä kohti äänilähdettä.

Tutkijat mainitsevat Journal of Experimental Biology -lehdessä, että eri delfiinien käytös ilmeisesti heijastelee niiden sosiaalista rakennetta. Pallopäävalaat elävät tiiviissä ryhmissä ja tekevät yhteistyötä. Risson delfiinien ryhmät taas ovat löyhempiä.

Olennainen havainto oli joka tapauksessa, että delfiinit kuuntelevat herkällä korvalla saalislajien ääntelyä ja uhan vaistotessaan toimivat lajille tyypillisellä tavalla.

Science-lehden sivuilla voi kuunnella, millaisen äänen tappajavalaat päästävät jahdatessaan saalista.