• Apple iPhone 7 Plus
 • Huawei Honor 8
 • Huawei P9
 • LG V10
 • Samsung Galaxy S7 Edge
 • Sony Xperia Z5
 • OnePlus 3T
 • Oukitel 6000 Pro

Syy nykyisten älypuhelimien käyttöongelmiin on useimmissa tapauksissa selvä; liukkaasti bittejä sisäänsä ahmiva ja toimintoja täynnä oleva laite tulee viedyksi paikkoihin, joissa sitä ei kuuluisi edes käyttää.

Kaikkein kovimmalle puhelin joutuu ulkona, lämpömittarin lukeman laskiessa reippaasti pakkasen puolelle. Tuntuu jopa siltä, että mitä kalliimpi puhelin, sen huonommin se sietää pakkasta.

Muutaman kymmenen euroa maksavalla varavirtalähteellä saa näppärästi elvytettyä hyytyneen kännykän, vaikka toimivaa sähköverkkoa ei olisi lähimaillakaan.

Ongelmana akku

Isojen näyttöjen ja alati kasvavien prosessoritehojen vastapainona juuri puhelinten akut joutuvat kovimmalle koetukselle. Vaikka itse laitteen tekniikka on saatu viritettyä huippuunsa, ei akun kesto ole juurikaan parantunut. Pikemminkin päinvastoin. Yleensä kännykkä täytyy panna lataukseen vähintään kerran vuorokaudessa; käytöstä riippuen joskus useamminkin.

Pahimpia akkusyöppöjä ovat uusimmat satelliittipaikannusta sekä jatkuvasti kameraa ja näyttöä päällä pitävät sovellukset. Ainekset ennätysvauhtia tyhjenevään akkuun ovat siis olemassa. Akun varaus on helppo kuluttaa tällaisessa käytössä loppuun alle parissa tunnissa.

Vielä haastavammaksi tilanne muuttuu, kun puhelin viedään ulos pakkaseen. Vaikka akun varausmittari saattaa lähtiessä näyttää lähes täyttä latinkia, tuntuu sähkö loppuvan varsinkin, jos puhelin on unohtunut pitemmäksi aikaa takin ulkotaskuun tai pilkkireppuun. Laite voi jopa sammua kokonaan, eikä soitto enää onnistu silloin kun pitäisi.

Litiumfoliosta kääritty kännykkäakku on huono tuottamaan energiaa, jos lämpötila laskee pakkasen puolelle. Akun virtaa tuottava kemiallinen reaktio hyytyy, mikä aiheuttaa kännykän nuukahtamisen nopeammin kuin lämpimissä oloissa. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus asiassa.

Pari tuntia viimassa ja pakkasessa pystyy saattamaan melkein minkä tahansa matkaviestimen – ainakin tilapäisesti – hyytymisen partaalle. Tämän takia ulos kannattaa lähteä mieluummin täydellä, kuin puoliksi tyhjentyneellä akulla.

Suojapiiri rajoittaa käyttöä

Nykypuhelimen akku pitää sisällään niin sanottua älykästä elektroniikkaa, joka menee helposti sekaisin pakkasessa. Laite saattaa ilmoittaa, että akku on tyhjä ja virta saattaa katketa, vaikka varausta olisi jäljellä vaikka kuinka paljon. Suojapiiri mittaa akkukennoston lämpötilaa ja sulkee puhelimen varmuustekijänä, kun laite on liian kylmä.

Myös jonkun sovelluksen suurehko virrantarve, kuten kameran tai led-salaman päälle kytkeminen ulkokuvauksessa saattaa äkillisesti sammuttaa puhelimen. Samanaikaisesti näytössä voi näkyä myös asiasta varoittavia virheilmoituksia. Yleensä puhelimen toiminta palautuu kuitenkin entiselleen muutamassa minuutissa joko pelkässä käden lämmössä tai työntämällä laite takin sisään, vaikka kainaloon.

Asiaa ei tietenkään helpota se, että lähes kaikissa nykyisissä puhelimissa on kiinteä akku, johon käyttäjä ei pääse käsiksi. Kylmettyneen akun tilalle ei siis voi vaihtaa lennossa taskulämmintä vara-akkua.

Kännykkä on tuiki tarpeellinen väline yksin jo oman turvallisuuden vuoksi. Ulkona liikuttaessa eteen saattaa usein tulla tilanteita, joissa puhelimelta odotetaan luotettavaa ja varmaa toimintaa olipa keli tai mikä vuodenaika tahansa.

Nykyisin puhelimiin on onneksi lisävarusteena saatavana ulkoisia, muutaman kymmenen euroa maksavia akkupaketteja – erillisiä varavirtalähteitä, joilla voi nopeasti elvyttää laitteen takaisin käyttökuntoon.

Kylmä kangistaa myös kosketusnäytöt

Älykännyköiden kapasitiiviseen kosketusnäyttöön perustuva käyttöliittymä voi sekin aiheuttaa pakkasessa omat hankaluutensa. Puhelimen ruudulla näkyvät painikkeet eivät toimi yhtä herkästi kuin lämpimässä. Voi jopa tulla sellainen tunne, että puhelinta ei pysty lainkaan hallitsemaan.

Huurteinen tai märkä näyttö ei toimi ollenkaan. Pelkästään näytön pinnalle tiivistyvä jääriite sekoittaa kosketusnäytön toiminnan. Näyttö ei enää tottele sormenpäällä annettuja komentoja, tai puhelin alkaa tehdä aivan vääriä asioita. Useimmiten tällaisista toimintahäiriöistä pääsee kuitenkin eroon pyyhkäisemällä puhelimen näytön kuivaksi vaikka paidan hihalla.

Älypuhelimella soittaminen ja numeroiden näppäily kohmeisin sormin ei muutenkaan ole ihan helppoa. Hankalinta on se, että näyttö täytyy ensin aktivoida jollain painikkeella, jotta näytön lukituskoodia pääsee avaamaan pyyhkäisemällä. Vasta sen jälkeen voi yrittää näpytellä numeroita tai selata kännykän yhteystietoja. Loskaiselle näytölle ei viestien kirjoittamista kannata edes yrittää.

Muista ainakin nämä

Monilta ongelmilta säästyy vain käyttämällä puhelinta mahdollisimman vähän ulkona pakkasella. Aina siltä ei tietenkään voi välttyä. Joitakin kylmän kännykän käyttöön liittyviä sääntöjä on siis hyvä pitää mielessä.

Puhelimen akku sinänsä ei tyhjene kokonaan matalassakaan lämpötilassa, vaan laite menee horrostilaan akun suojapiirin pienentäessä virtaa. Pahimmillaan puhelin sammuu kokonaan. Mikäli pakkasta on paljon, ulos kannattaakin lähteä mieluummin täyteen varatulla, kuin puoliksi tyhjällä akulla.

Kännykän mukana kuljettamisessa kannattaa olla tarkkana; puhelinta on hyvä pitää sisätaskussa kehoa vasten, ei esimerkiksi housujen taskuissa.

Hyvä keino on varata mukaan lisävirtalähde eli taskuun mahtuva lisäakku. Silloin puhelimen sekoiluista pakkasessa saattaa selvitä pienimmän riesan kautta.

KUN KÄNNYKKÄÄ käyttää kylmässä, on hyvä muistaa, ettei laite luultavasti ole edes tehty pohjoisen hyytäviin oloihin. Mikäli puhelin pimenee pysyvästi, ja syyksi paljastuu laitteen kostuminen rajuissa lämpötilojen vaihteluissa, ei valmistaja välttämättä suostu osallistumaan sen korjauskustannuksiin. Vastuu on silloin omistajalla, jonka on vain pyrittävä aina huolehtimaan siitä, ettei puhelin pääse kylmettymään takin taskussa tai unohdu yöksi auton hansikaslokeroon.


YHTEENVETO

SAMSUNG GALAXY S7 E

Hintaluokka: 700 €

Puhelin oli päällä ja laitteella saatiin soitettua ja kuvattua heti. Akun varaustilaksi puhelin ilmoitti 75 prosenttia. Samsung S7 Edge ei pikkupakkasista hätkähdä.

Hyvää

 • selviytyi pakkaskokeesta

Huonoa

 • liukas kotelo

ONEPLUS 3T

Hintaluokka: 360 €

Laite pysyi pakastettunakin päällä ja verkossa. Puhelu onnistui heti, ja kameran käyttö oli mahdollista ilman apuvirtaa. OnePlussa pelaa kylmässäkin luotettavasti.

Hyvää

 • selviytyi pakkaskokeesta

Huonoa

 • kylmä metallikuori

SONY XPERIA Z5

Hintaluokka: 400 €

Laite oli päällä ja soitto onnistui heti. Kamera ei toiminut, mutta laitteen uudelleen käynnistyksen jälkeen kamera lähti toimimaan. Sonyn pakkaskestävyys takaa hälytyssoiton lähtevän tarvittaessa.

Hyvää

 • selviytyi avustamatta kokeesta

Huonoa

 • kameran toiminta

APPLE IPHONE 7 PLUS

Hintaluokka: 900 €

►Pakkaskokeen aikana laite oli pudonnut pois päältä. Käynnistysyrityksen aikana akku näytti varaustilaksi 0 prosenttia. Laite ei pysynyt päällä. Kun iPhone kytkettiin apuvirtalähteeseen, laite käynnistyi, soitto onnistui ja kamera toimi. Kosketusnäyttö takkuili kylmänä.

Hyvää

 • toimi avustettuna

Huonoa

 • kosketusnäytön toiminta

LG V10

Hintaluokka: 450 €

►Virta oli pois päältä ja akkunäyttö näytti nollaa. Laite ei käynnistynyt. Kytkettynä apuvirtalähteeseen tuli ilmoitus liian kylmästä akusta, mutta laite käynnistyi ja puhelu onnistui. Kameran kytkeminen sammutti puhelimen. Akku irrotettiin, jonka jälkeen kamera lähti toimimaan.

Hyvää

 • toimi avustettuna

Huonoa

 • kameran toiminta

HUAWEI HONOR 8

Hintaluokka: 400 €

Virta oli pois päältä. Käynnistyksen aikana näyttöön tuli ilmoitus: ”Rajoitettu toimivuus”. Virta katkesi, eikä laite pysynyt päällä. Apuvirtalähteeseen kytkettynä laite käynnistyi hitaasti. Puhelimella pystyi soittamaan, mutta kamera meni huonosti päälle. Akun varaustilan näyttö elpyi.

Hyvää

 • toimi rajoitetusti avustettuna

Huonoa

 • kameran toiminta

OUKITEL 6000 PRO

Hintaluokka: 230 €

►Laite oli sammunut eikä käynnistynyt yrityksistä huolimatta. Apuvirtalähteeseen kytkettynä laite varoitti alhaisesta akun lämpötilasta (alle –10 °C) ja sammutti laitteen. Viiden yrityksen ja noin 3 minuutin jälkeen varoitustekstiksi tuli: ”Akku alle 0 °C ”, ja laite käynnistyi ja kamera toimi.

Hyvää

 • toimi rajoitetusti avustettuna

Huonoa

 • avustettuna hidas käynnistymään
 • kylmä metallikotelo

HUAWEI P9

Hintaluokka: 450 €

►Virta oli päällä, mutta puhelimeen tuli ilmoitus: ”Rajoitettu toimivuus”, ja laite sammui eikä käynnistynyt uudelleen. Vaikka yrityksiä tehtiin 5 minuutin ajan, vasta 30 minuutin jälkeen huoneenlämpötilassa puhelin suostui käynnistymään apuvirtalähteen kanssa.

Hyvää

Huonoa

 • vaikeuksia käynnistyä pakkasessa

NÄIN TESTASIMME

Saadaksemme vertailukelpoista tietoa siitä, kuinka joukko tämän hetken edustavimpia älypuhelimia selviytyy Suomen talvessa, veimme ne pakkaseen – tasapuolisuuden vuoksi TM-laboratorion pakastinarkkuun.

Kylmäkokeissa pyrittiin luomaan tyypillinen käyttötilanne, johon esimerkiksi pilkkijä tai muuten talvella maastossa liikkuva joutuu pitäessään puhelinta repussa tai takin ulkotaskuissa.

Tällä kertaa testiin valikoituivat Apple iPhone 7 Plus, Huawei Honor 8- ja Huawei P9 –mallit, LG V10, Samsung Galaxy S7 Edge, Sony Xperia Z5 sekä kaksi edullisempaa kiinalaispuhelinta: OnePlus 3T ja Oukitel 6000 Pro.

Puhelinten pakkaskestävyyden selvittämiseksi laitteita pidettiin kaksi tuntia 20 pakkasasteen (°C) lämpötilassa. Sen jälkeen puhelimilla tehtiin koesoitot ja kokeiltiin niiden kosketusnäytön toimivuus sekä kameran ja led-salaman käytettävyys.

Mikäli puhelin sammui, se käynnistettiin uudestaan. Ellei laite yrityksistä huolimatta pysynyt päällä, se kytkettiin hetkeksi latausliitännän kautta ulkoiseen varavirtalähteeseen.

Samsung Galaxy S7 Edge ja OnePlus 3T eivät tunnu olevan pakkasesta moksiskaan. Myös Sony Experia Z5:ttä pystyi käyttämään heti, kun pahimmat huurteet oli pyyhkäisty pois näytön pinnalta.

Eniten kylmyydestä kärsi Huawei P9, jolle jo pelkkä päällä pysyminen tuotti vaikeuksia. Ensimmäisen puhelun sillä pystyi ottamaan vasta puolen tunnin lämmittelyn ja apuvirran antamisen jälkeen.

Vaikka osa puhelimista hyytyi kylmäkokeessa täysin, ei yhteenkään tullut pysyviä vaurioita. Laitteet toipuivat huoneenlämmössä täyteen käyttökuntoon alle viidessä minuutissa.

Litiumakkujen tekniikkaa

Litiumioniakkuja käytetään nykyään kaikissa matkapuhelimissa ja muissa kannettavissa sähkölaitteissa niiden poikkeuksellisen suuren teho-painosuhteen ansiosta. Li-akku on huoltovapaa, pitkäikäinen ja varautuu uudelleen suhteellisen nopeasti. Keveys on tärkeä tekijä laitteen iskunkestävyyden kannalta, esimerkiksi matkapuhelimen pudotessa käyttäjän käsistä.

Akussa on negatiivinen ja positiivinen elektrodi, joita erottaa elektrolyyttinen välikalvo. Elektrolyytti saa ionit liikkeeseen elektrodien välillä, mutta estää niiden sähköisen kontaktin. Sähköä tuottavat kemialliset reaktiot tapahtuvat akun välikalvon ja elektrodien rajapinnoissa.

Akuissa on myös anturit, jotka tunnistavat varausjännitteen ylitykset, liian suuret varaus- ja purkausvirrat sekä haitalliset lämpötilapoikkeamat. Jos anturit saavat turvallista toimintaa uhkaavia arvoja, akun suojapiiri pienentää sen virtaa tai sammuttaa puhelimen. Akun sisään sijoitettu muistilastu tallentaa sen koko käyttöhistorian. Nämä tiedot on luettavissa puhelimen usb-väylän kautta.