Polkupyörän voimansiirron perusideaa ei ole juurikaan kyseenalaistettu sitten 1800-luvun lopun, jolloin brittiläinen John Starley esitteli Rover-nimisen keksintönsä.

Maailmaa mullistaneessa Roverissa tai ”turvapyörässä” käytettiin jo tyypillistä hammasrattaista ja ketjusta koostuvaa voimansiirtoa.

Polkupyöräteknologiaa kehittävä tanskalainen Ceramicspeed on nyt esitellyt haastajan yli sadan vuoden ajan valtaa pitäneelle järjestelmälle. Kuulalaakereiden valmistajana tunnetuksi tulleen yhtiön kehittämän konseptin nimi on Driven.

”Driven on vallankumouksellinen voimansiirtojärjestelmä, joka asettaa uuden hyötysuhdestandardin ja eliminoi tarpeen vaihteensiirtimille ja ketjuille”, yhtiö kertoo kotisivuillaan.

Drivenissä on pyörivä hiilikuituinen vetoakseli, jonka päissä olevat kuulalaakerit siirtävät voimaa hammasrattaiden välillä. Toisin kuin normaalissa polkupyörässä, jonka takapyörässä on useista eri kokoisista hammasrattaista koostuva rataspakka, on Driven-konseptissa vain yksi levy täynnä hampaita.

Ceramicspeedin mukaan Drivenin edut perinteiseen voimansiirtoon nähden ovat noin 15–20 prosenttia pienempi paino sekä liukukitkan täydellinen puute.

Yhtiön mukaan Driven tuottaa 49 prosenttia vähemmän kitkaa kuin Shimanon Dura Ace -vaihteisto, jossa kitka syntyy kahdeksassa eri kohdassa. Driven-voimalinjassa kitkaa synnyttäviä kohtia on vain kaksi.

”Olemme saavuttaneet 99 prosentin hyötysuhteen, jota monet eivät pitäneet edes mahdollisena”, Ceramicspeedin toimitusjohtaja Jason Smith kertoo.

Driven-konseptia esiteltiin Eurobike-tapahtumassa Saksassa aiemmin tällä viikolla. Pyörämessuilla esitellyn konseptin sähkötoiminen vaihteisto ei vielä ollut toiminnassa.

Vielä tällä hetkellä ei siis ole tietoa, milloin ensimmäinen Driveniä käyttävä polkupyörä olisi tulossa markkinoille. Sitä ennen Ceramicspeedillä on vielä paljon työtä edessään.

Kuten Bicycling USsivusto huomauttaa, perinteinen voimansiirto on jatkanut voittokulkuaan pitkään syystä. Se on kevyt, tehokas, yksinkertainen, kestävä ja soveltuu moneen erilaiseen tarpeeseen.

Mikäli Driven haluaa lunastaa paikkansa uutena standardina, täytyy senkin täyttää jokainen edellämainituista kohdista.

Drivenin toimintaan voit tutustua tarkemmin alla olevalla esittelyvideolla: