Monet autoilijat tarvitsevat taakkatelinettä tilapäiseen kuljetukseen. Talvella siihen kiinnitetään suksikotelo, kesällä polkupyörä, purjelauta tai kanootti. Myös mökkeilijä, remontoija ja rakentaja tarvitsevat taakkatelinettä perävaunun tueksi. Taakkatelineen asennuksessa ja käytössä on monia niksejä ja rajoituksia, jotka on hyvä tietää, jotta kattokuljetus sujuu varmasti ja turvallisesti. Automallien suurimmissa sallituissa kattokuormissa on merkittäviä eroja. Monella saa kuljettaa jopa sadan kilon kattokuormaa, mutta muutamilla ei kiloakaan!

Autonvalmistajat ovat määritelleet suurimman sallitun kattokuorman kullekin automallille. Rajoituksen tarkoituksena on varmistaa kuorman kiinnipysymisen lisäksi auton hallittavuuden säilyminen kattokuorman kanssa. Kattokuormaan sisältyvät kuorman lisäksi taakkatelineen, suksikotelon tai polkupyörä- ja kanoottitelineiden painot. Todellinen hyötykuorma jää siten reilusti autonvalmistajan ilmoittamaa pienemmäksi.

Autoa hankittaessa kannattaa miettiä sen todellinen käyttötarkoitus ja valita malli, joka täyttää parhaiten päivittäisen käytön vaatimukset. Työtehtävät tai monipuoliset vapaa-ajan harrastukset vaativat auton tilaratkaisuilta monipuolista muunneltavuutta. Jos tarkoituksena on kuljettaa kattokuormaa tai vetää perävaunua, on hyvä tutkia, että harkinnassa oleva automalli täyttää kattokuorman tai perävaunukäytön asettamat vaatimukset. Mikäli kattokuormaa ei löydy rekisteriotteesta eikä ohjekirjasta, kannattaa soittaa automaahantuojan tekniseen neuvontaan.

Taakkatelineille ja suksilaatikoille on omat painorajat, jotka kannattaa tarkistaa kyseisten varusteiden käyttöohjeista. Suurella henkilö- ja tavarakuormalla myös auton kantavuus voi asettaa rajat suurimmalle sallitulle kattokuormalle. Pituussuunnassa henkilöauton kuorma saa ulottua edessä enintään metrin ja takana enintään kaksi metriä ajoneuvon ääriviivan ulkopuolelle. Kattokuorman on pysyttävä paikoillaan myös mahdollisissa äkkitilanteissa, kuten väistössä tai hätäjarrutuksessa.

(Tiivistelmä Timo Turkulan artikkelista TM 3/02, s. 116-118)