Monien Saksan kaupunkien keskustaan pääsee ainoastaan ”puhtaalla” autolla, jonka tuulilasissa on sen päästötasosta kertova ympäristötarra.

Saksassa kymmenet kaupungit, eturintamassa Berliini, Frankfurt ja München, pyrkivät puhdistamaan keskustojen ilmanlaatua. Sen takia kaupungit on jaettu ympäristövyöhykkeisiin ja keskustaan pääsee vain kaikkein vähiten hiukkas- ja typenoksidipäästöjä puhaltelevilla automalleilla.

Autojen päästöluokkaa nähdään tarrasta, jollainen on liimattava auton tuulilasiin. Väreinä ovat vihreä, keltainen ja punainen, ja Suomessa rekisteröidyistä autoista kaikki vuonna 1993 ja sen jälkeen rekisteröidyt bensiinimoottoriset henkilöautot saavat vihreän tarran. Dieselmoottorisissa autoissa rajana on vuosi 2006. Vanhemmat dieselmoottoriset henkilöautot saavat vihreän tarran vain jos niissä on hiukkassuodatin.

Ympäristövyöhykkeistä ilmoitetaan kaupungeissa Umwelt Zone -liikennemerkillä ja lisäkilpi kertoo, minkävärisellä tarralla saa jatkaa eteenpäin. Tämän vuoden alusta alkaen useimmat ympäristövyöhykkeitä käyttävät kaupungit ovat vaatineet vihreää tarraa. Ajamisesta ilman tarraa ympäristövyöhykkeen sisällä sakotetaan, vaikka auto olisi aivan uusi.

Tarvittavan tarran voi hankkia Saksasta useimmiten vajaan kymmenen euron hintaan DEKRAn tai TÜV:n toimipaikoista ja joiltakin huoltoasemilta. Mutta helpommalla ja vähemmällä etsimisellä selviää, jos hankkii sn etukäteen Autoliiton kautta, jolloin hinta on jäsenille 17,30 euroa ja muille 22,70 euroa.