Suomalaiset moottoriurheilun pioneerit ovat jälleen niittäneet kansainvälistä menestystä. Kansainvälinen moottoriliitto FIM valitsi ratamoottoripyöräilijä Taru Rinteen  vuoden 2017 naismoottoripyöräurheilun legendandaksi, kertoo Moottoriurheilu.tv tiedotteessaan.

”Tämä on erittäin hieno kunnianosoitus minulle ja on mahtavaa päästä mukaan näin upeaan tapahtumaan samalle lavalle mestareiden kuten Marc Marquezin kanssa”, Rinne kommentoi eilen Andorrassa järjestettyä palkintogaalaa.

Vuonna 1968 syntynyt turkulainen aloitti kilpa-ajouransa kartingin parissa. Kilpakumppaneina samoissa sarjoissa kurvailivat muun muassa Mika Häkkinen, Mika Salo ja Jyrki Järvilehto. Vuonna 1979 Rinne voitti 85cc-luokan Suomen mestaruuden ennen Häkkistä.

Rinne aloitti road racingin MM-sarjassa vuonna 1988 ja kiisi alokaskaudellaan MM-pisteille ensimmäisen kerran Ranska Paul Ricardin osakilpailussa. Sijoitus oli 14.

Taru Rinne Japanin GP:ssä vuonna 1990 (kuva: Wikipedia)

Seuraavana vuonna hän kellotti Hondallaan kakkossijan Hockenheimin aika-ajoissa. Johtopaikkaakin hallussaan pitänyt Rinne ajoi lopulta seitsemänneksi. Se jäi myös hänen parhaaksi tuloksekseen MM-sarjassa.

Uran musta hetki osui Paul Ricardin radalle sattuneeseen pahaan onnettomuuteen. Ajokuntoon kuntoituneen kilpa-ajajan uran MM-tasolla päätti vuonna 1991 muuan Bernie Ecclestone, jolla oli tuolloin päätösvalta sarjaan. Pahaksi pettymykseksi Ecclestone lähetti Rinteelle kirjeen, jossa kerrottiin, ettei suomalainen jatka sarjassa.

Vuosina 1992 ja 1993 Rinne kilpaili yksityiskuljettajana Saksan avoimessa mestaruussarjassa.

”Seuraan edelleen moottoriurheilua ja on toki hienoa, jos minut nähdään tienraivaajana muille naismoottoriurheilijoille”, Rinne kertoi.