Kauko-ohjattavat lennokit eli droonit tai dronet ovat olleet taas Suomessa viikonlopun uutisissa, kun liian korkealla lennätetty drooni häiritsi oikeaa lentoliikennettä. Kerta ei ole edes ensimmäinen tänä vuonna.

Yhdysvalloissa on uutisiin päästy sen sijaan uudella nopeusennätyksellä.

RacerX:n moottorit pyörivät 46 000 kierrosta minuutissa, joten laitteen ääni on lähinnä korkeaa vinkunaa.

Drone Racing League (DRL) -nimisen yrityksen ennätyslennokille mitattiin Guinnessin virallinen maailmanennätysnopeus 263,1 km/h (163,5 mph).

Droonin huippunopeudeksi mitattiin 289 km/h (179,3 mph), mutta tätä hetkellisesti saavutettua nopeutta ei huomioida virallisesti, sillä maailmanennätys on lennettävä sadan metrin matkalla kahteen suuntaan, jotta tuuliolosuhteet eivät pääsisi vaikuttamaan nopeuteen. Kahden erisuuntaisen lennon keskiarvo on virallinen ennätys.

Ennätyslennokin nimi on RacerX, ja se on 800 gramman painoinen neliroottori eli neljään kulmaan sijoitetuilla roottoreilla varustettu radio-ohjattava helikopteri. RacerX:n moottorit pyörivät 46 000 kierrosta minuutissa, joten laitteen ääni on lähinnä korkeaa vinkunaa.

RacerX on 800 gramman painoinen neliroottori.

Ennätys lennettiin Queensissä New Yorkissa viime viikon torstaina. Paikalla oli Guinnessin ennätysten kirjan virallinen valvoja.

Ennätystehtailun ulkopuolella DRL järjestää droonikilpailuiluja. Niissä useampi lennokki lentää joko samaan aikaan tai vuorotellen tarkkuusrataa pitkin. Droonin kyydissä on kamera, jotta lennättäjä tietää, missä lennokki menee.

Myös kisadroonit ovat nopeita: esimerkiksi DRL Racer3 kiihtyy sekunnissa lähes 130 km/h:n nopeuteen, ja se vaihtaa suuntaa silmänräpäyksessä.

Normaalit, kaupallisesti saatavilla olevat droonit saavuttavat parhaimmillaan noin 70 kilometrin tuntinopeuden.

Sen sijaan edes maailman nopein drooni RacerX ei ole maailman nopein lennokki. Radio-ohjattavien lentokoneiden nopeimpia – joskaan ei luonnollisesti ketterimpiä – ovat pienikokoisilla suihkumoottoreilla varustetut, noin metrin mittaiset deltasiipikoneiden pienoismallit. Ne voivat saavuttaa jopa yli 700 kilometrin tuntinopeuksia.

Katso video ennätyslennosta alta:

Uutinen on julkaistu 17.7.2017 klo 8.47 ja sitä on päivitetty 17.7. klo 18.42: Tarkennettu DRL:n roolia kilpailujen järjestäjänä.