Espoo on esittänyt mielenkiintoisen vision, miltä huoltoasemat näyttävät vuonna 2050, kertoo Yle.

Espoon kaupunki on julkaissut huoltoasemaselvityksen, jossa käydään läpi muutoksia, joita huoltoasemille on odotettavissa lähivuosikymmeninä.

On esimerkiksi todennäköistä, että huoltoasemien määrä ei kasva, vaikka väkiluku kasvaa, liikennesuunnittelupäällikkö Markku Antinoja Espoon kaupungilta sanoo Ylellä.

Esimerkiksi Espoossa on huoltamoita noin yksi 4500 asukasta kohden. Kaupunki arvioi, että vuoteen 2050 mennessä huoltoasemia on kolmannes nykyistä vähemmän, vaikka asukkaita on kolmannes enemmän.

Espoon kaupungin visiossa esitetään, että vuonna 2050 suositaan päästöttömiä, vaihtoehtoisia polttoaineita.

Jos joku vielä ajaa tuolloin bensiini- tai diesel-autoa, hän tankkaa sen vaivihkaa ”sivummalla” ja ”piilossa”, esimerkiksi isojen teiden varsille harvakseltaan sijoitetuilla automaattiasemilla.

Tilalle on tullut koko joukko vaihtoehtoisia polttoaineita, ainakin biokaasua ja ehkä myös vetyä. Niitä on tarjolla huoltoasemilla kuin nykyään ruokakaupassa maitotuotteita.

”Autofitness center”

Visiossa uskotaan myös, että vuonna 2050 auton ylläpito hoituu todennäköisesti kuukausimaksulla erityisessä ”autofitness centerissä”.

Tällaiseen palvelupakettiin kuuluvat niin renkaidenvaihto, ilmanpaineet, polttimot, tuulilasin pesunesteet kuin vuosihuoltokin. Samalla kun autoa huolletaan, asiakas voi käydä vaikkapa kuntosalilla.

Huoltoasemat muuttuvat todennäköisesti koko perheen viihdekeskuksiksi, etenkin isojen teiden varrella, visioi Espoon kaupunki.