RUUHKA-Suomen liikennettä näyttää vaivaavan kuljettajien lisääntyvä itsekkyys ja röyhkeys. Lainkuuliaiset autoilijat joutuvat entistä useammin muiden etuilemiksi. Kaistan vaihtaminen ja ohitukseen lähteminen vaativat nykyisin todella tarkkuutta, sillä takaa tulee säännöistä ja nopeusrajoituksista piittaamatonta väkeä, joka jostain syystä katsoo omaavansa etuajo-oikeuden.

Jos esimerkiksi kääntyy katuristeyksessä oikealle ja välittömästi tämän jälkeen yrittää vaihtaa kaistaa vasemmalle, niin todennäköisesti takaa kääntynyt on jo ehtinyt koukata rinnalle estäen kaistanvaihdon. Jos yrittää siirtyä linja-autokaistalle kääntyäkseen seuraavassa risteyksessä oikealle, niin sopivaa rakoa on todella vaikea löytää. Takaa tulee katkeamaton autojono, joka on ylittänyt sääntöjen vastaisesti edellisen risteyksen pitkin linja-autokaistaa.

Moottoriteillä ja muilla nelikaistaisilla teillä on laillisin nopeuksin yhä kiusallisempaa ohittaa hitaampaa liikennettä. Järjettömän lähelle takapuskurin tuntumaan ilmestyy säännönmukaisesti toinen ohittaja, joka suorastaan työntää edellä ajavaa ylinopeuteen. Tällainen hiillostaminen olisi pelkästään säälittävää, ellei se samalla vaarantaisi syyttömien osapuolten turvallisuutta.

Nykyisessä menossa saattaa rauhallisempikin kuljettaja menettää malttinsa. Sen seurauksena hän voi ottaa etuilijoiden heittämän haasteen vastaan, unohtaa turhat säännöt ja painaa kaasupoljinta syvemmälle. Tällä tavoin hän pystyy ehkä helpommin ajamaan omaa ajoaan, mutta siirtyy samalla lain väärälle puolelle ärsyttämään niitä, jotka vielä jaksavat noudattaa liikennesääntöjä.

Näin tauti leviää – valitettavasti.

(Pääkirjoitus TM 13/2001, s. 7)