Jättimäinen 11 kaksikerroksisen bussin painoinen ”rasvavuori” on tukkinut osan Lontoon ikääntyvästä viemäriverkostosta, kertoo brittilehti Guardian.

Tukoksesta kertoo myös Thames Water -vesiyhtiö.

Rasvavuori on levittäytynyt viemäriverkostossa kahden jalkapallokentän pituiselle alueelle. Siihen on tarttunut valtavasti muun muassa rasvaa, kosteuspyyhkeitä, vaippoja ja kondomeita.

Guardianin mukaan kyseessä on yksi isoimmista Lontoon viemäreistä koskaan löytyneistä tukoksista. Se löytyi rutiinitarkastuksessa aiemmin tässä kuussa, ja jos sitä ei olisi satuttu löytymään, viemärivesi olisi voinut tulvia kaduille Lontoon Whitechapelissa.

Lehti kertoo, että rasvavuorta on alettu hajottaa, mutta työ saattaa kestää kolme viikkoa.

”Tämä rasvavuori on suurimpia, mitä olemme koskaan nähneet”, sanoo Thames Water -yhtiön viemärijohtaja Matt Rimmer lehdessä. ”Se on täysi hirviö, ja sen poistaminen vaatii paljon miestyövoimaa ja koneita.”

Rimmerin mukaan tukoksen tuhoaminen on kuin betonin rikkomista. Hänen mukaansa tällaiset tukokset olisivat täysin estettävissä, jos ihmiset eivät laskisi viemäriin rasvaa ja öljyä – puhumattakaan siitä, että vessanpöntöistä ei vedettäisi alas vaippoja ja kosteuspyyhkeitä.

Tukos painaa noin 130 tonnia, ja se levittäytyy 250 viemärissä metrin pituiselle alueelle. Se on 10 kertaa suurempi kuin Kingstonista Lontoosta löytynyt tukos vuonna 2013.

Myös Suomessa vesilaitokset muistuttavat usein, että viemäriin ei pidä laskea rasvaa tai muutakaan sinne kuulumatonta.