Nokia on toimittanut VTT:lle ja Oulun yliopiston Centre for Wireless Communications -tutkimusyksikölle Suomen ensimmäiset 5g-teknologiaan perustuvat radiolaitteet, joita hyödynnetään tutkimus- ja opetuskäytössä, kertoo VTT tiedotteessaan.

Suuren kaistanleveyden ansiosta järjestelmä yltää jopa useiden gigabittien sekuntinopeuksiin.

Radiolaitteiden toimitus on jatkoa pitkään kestäneelle 5g-testiverkkoyhteistyölle verkkoyhtiö Nokian ja tutkimuslaitosten välillä. Laitteilla voidaan tutkia 5g-yhteyden vaatimia sovelluksia ja palveluita sekä esitellä 5g:n tarjoamia mahdollisuuksia yrityksille ja muille kumppaneille.

5g:ssa on kyse kolmesta ominaisuudesta: huippunopeasta mobiilidatasta, laitteiden välisen kommunikoinnin eli esineiden internetin sujuvasta mahdollistamisesta sekä erittäin luotettavan ja lyhytviiveisen kommunikoinnin varmistamisesta.

Nyt toimitetut esikaupalliset, eli vielä kehitysvaiheessa olevat 5g-radiot muodostavat suurikapasiteettisen radiolinkin käyttäen hyväksi tulevia 5g-järjestelmille ajateltuja radiotaajuuksia.

”Järjestelmän tarjoama kaistanleveys on moninkertainen verrattuna 4g-yhteyksiin yltäen jopa useiden gigabittien sekuntinopeuksiin. Tämä voisi tarkoittaa parhaimmillaan esimerkiksi täysmittaisen elokuvan latautumista radioyhteyden yli muutamassa sekunnissa”, sanoo projektipäällikkö Atso Hekkala VTT:ltä.

5g-radiolaitteiden toimitus on osa Oulun alueella rakennettavaa 5g-testiverkkoa, joka on Tekesin ja Euroopan aluekehitysrahaston rahoituksella rakennettava innovaatioalusta alueen ICT-yritysten, tutkimuslaitosten sekä julkisen sektorin tarpeisiin.