ENSIMMÄINEN Tekniikan Maailma ilmestyi tammikuussa 1953, ja alusta pitäen kävi ilmi, että lehti tuli tarpeeseen.

Alkutaipaleen kantavia aiheita olivat radioiden ja erilaisten pienoislaitteiden rakentelu. Myös varsinainen nikkarointi kuten huonekalujen ja veneiden tekeminen oli kuvassa mukana. Uusin tekniikka ja tiede kuuluivat sisältöön. Samoin seurattiin innokkaasti yleisradiotoiminnan kehittymistä sekä alkavaa avaruuden valloitusta. Pienemmällä osuudella olivat mukana autojen koeajot, mutta kuten tiedetään, tämä puoli lehdestä on myöhemmin kehittynyt varsin voimakkaasti.

Puoli vuosisataa sitten elimme kovin erilaisessa tilanteessa kuin tänään. Kehitys on kulkenut huikeasti eteenpäin, ja suomalaisten elinoloissa on tapahtunut ratkaiseva muutos. Pieni sodan jaloista nouseva maatalousvaltainen kansa on tehnyt maastaan korkean elintason mallivaltion, jonka elektroniikka-, metsä- ja metalliteollisuus edustavat maapallon huippua.

TM on luonnollisesti seurannut tuota kehitystä ja muuttunut samalla itsekin. Se on keskittynyt yhä selkeämmin jakamaan lukijoilleen hyötytietoa, ohjeita ja suosituksia, joiden avulla on helpompi tehdä oikeita ratkaisuja alati vaikeammaksi ja teknisemmäksi käyvässä maailmassa.

Erilaiset testit ovat saaneet keskeisen aseman lehdessä. Uskallan väittää – vaikka jäävi olenkin – että TM:stä on kehittynyt kuluttajavalistuksen alalla Suomen johtava media. Lehden arviot ja suositukset myytävänä olevista tuotteista ovat todella vaikutusvaltaisia. Samalla meille lehden tekijöille tulee suuri vastuu: emme saa tehdä työtämme hutiloiden. Se mitä sanomme, pitää olla oikein.

Nyt 50 vuotta vanhana nuorukaisena Tekniikan Maailma voi paremmin kuin koskaan ja pystyy entistä suuremmin resurssein tekemään työtä lukijoidensa hyväksi. Alkavan juhlavuoden vuosikerta tulee olemaan mahtavin kautta aikojen, ja sitä täydentää uusi sisarlehti TM Rakennusmaailma, joka jaetaan ilmaiseksi kaikille kestotilaajille.

(Pääkirjoitus TM 1/2003, s. 9)