TM:n ensituntumat: Samsung Galaxy Note 8 on uusi alku

Viime vuonna julkaistu Note 7 työnsi Samsungin skandaalin keskiöön. Akkuongelmat pakottivat valmistajan vetämään juuri julkaistun mallin markkinoilta. Nyt Notea yritetään tuoda jälleen kuluttajille entistä parempana, uudistuneena ja päivitettynä Note 8 -mallina.

Samsungin Note-puhelimilla on uskollinen käyttäjäkunta erityisesti työominaisuuksia arvostavien keskuudessa. Uutta mallia on odotettu malttamattomasti jo lähes kolme vuotta. Pääsimme etukäteen kokeilemaan keskiviikkona julkaistun laitteen ominaisuuksia ja käyttöä.

Vaikka näyttö on kokonsa puolesta jo lähes phablet-luokkaa, pitkänomainen ja 195 grammainen puhelin istuu hyvin käteen. Kuva: Samuli Herttua

Vaikka näyttö on kokonsa puolesta jo lähes phablet-luokkaa, pitkänomainen ja 195 grammainen puhelin istuu hyvin käteen. Kuva: Samuli Herttua

Samsung Galaxy Note 8 muotoilukieli jatkaa uusien Galaxy S -puhelimien sarjaa. Suuri 6,3 tuuman Super AMOLED -näyttö on vain 0,1 tuumaa Galaxy S8+ -puhelinta isompi. Puhelimen kuoren kulmat sekä ruutu ovat kantikkaat ja noudattavat edellisten Note-puhelimien tyyliä.

Uuden puhelimen näytön resoluutio on sama kuin S8+-puhelimessa eli 2 960 x 1 440 pikseliä ja myös 18,5:9 -kuvasuhde on säilynyt samana.

Suomessa myytävien Note 8 -puhelimien suorittimina on Exynos 8895. Keskusmuistin määrää on lisätty ja sitä on 6 gigatavun verran. Massamuistin koko on 64 gigatavua ja muistia on mahdollista laajentaa mikro-sd-kortin avulla.

Ensikokeilun mukaan iso muisti ja nopea suoritin tekevät käytöstä todella sujuvaa.

Yksi mielenkiintoisimmista uutuuksista löytyy puhelimen takapuolelta. Note 8 -tuplakamerajärjestelmässä toinen kamera toimii laajakulmana ja toinen kaksinkertaisen polttovälin kamerana.

Kamerat ovat kummatkin tarkkuudeltaan 12 megapikseliä. Laajakulma kameran aukon koko on f1.7 ja zoomikameran f2.4.

Ensimmäistä kertaa Samsungin puhelimeen on laitettu taakse tuplakamera. Kuva: Samuli Herttua

Pimeässä esittelytilassa Noten kamera tarkensi kohteeseen jopa iPhonea paremmin ja muutenkin kameroiden tulokset näyttivät erinomaisilta.

Optinen kuvanvakaaja on yleensä nähty vain laajakulmassa, mutta Note 8:ssa se löytyy molemmista linsseistä.

Lisäksi kameran käyttöohjelmistossa on Live Focus -ominaisuus, jonka avulla säädetään kuvattaessa kuvan syvyysterävyyttä ja sumennetaan tarvittaessa kuvattavan kohteen taustaa. Ominaisuuden voimakkuutta voi vielä muuttaa kuvan ottamisen jälkeenkin.

Etukameran tarkkuus on jo S8-malleista tuttu 8 megapikseliä.

Uudistunut kynä on ominaisuuksiltaan edeltäjä Note 7 -mallin kaltainen. Kuva: Samuli Herttua

Note-sarjan puhelimien vakiovarusteena on S Pen -kosketuskynä. S Pen tunnistaa 4 096 eri painetasoa ja kynä on IP68-suojattu.

Näytölle voi kirjoittaa muistiinpanoja Screen off memo -ominaisuudella ja tallentaa ne Samsung Notes -sovellukseen. Selaimen ja kynän kanssa on mahdollista tehdä myös nopeita kielikäännöksiä Translate Sentence -toiminnon avulla. Toiminto osaa vaihtaa rahalukemat valuutasta toiseen.

Näytön kaarevalla reunaosalla on oma toiminnevalikkonsa. Reunavalikosta (App Edge) löytyy App Pair -ominaisuus, jonka avulla voi luoda pikanäppäimet kahdelle eri sovellukselle. Ne avautuvat haluttaessa päällekkäin tai vierekkäin ruudulle.

Näytölle saa samanaikaisesti esille esimerkiksi sähköpostin ja oma kuvagallerian, jolloin kuvien siirtäminen sähköpostin liitteeksi onnistuu nopeasti kynällä vetäisemällä kuva näkymästä toiselle.

Laitteen pohjassa on paikka kynälle ja lisäksi usb-c liitäntä sekä nykyään harveneva 3,5mm kuulokeliitäntä. Kuva: Samuli Herttua

Hieman yllättäen uudessa Notessa on vain 3 300 mAh akku eli se on 200 mAh pienempi kuin S8+:n akku. Toiminta-aikaa emme vielä päässeet nopean ensiesittelyn puitteissa mittaamaan.

Puhelin on veden- ja pölynkestävä ja se tukee langatonta latausta.

Kritisoitu sormenjälkilukijan paikka on pysynyt ennallaan takakameroiden vieressä. Laitteen kyljestä löytyy puhetta ymmärtävälle Bixby-avustimelle oma näppäin. Käyttäjän tunnistuksessa käytetty iirisskanneri on puhelimen yläosassa.

Suomessa Samsung Galaxy Note 8 tulee myyntiin 15. syyskuuta ja sen suositushinta on 1 029 euroa. Ennakkotilauksen tehneet saavat myös DeX -telakan. Ennakkomyynti alkaa välittömästi keskiviikkona.

Ensimmäisinä väreinä Suomessa myyntiin tulevat Midnight Black ja Maple Gold. Kuva: Samuli Herttua