Yhdysvaltalainen suursijoittaja Jim Chanos sanoi torstaina uutistoimisto Bloombergin mukaan, että sähköautovalmistaja Teslalla on edessään lähiaikoina isoja ongelmia. Chanos ennusti myös, että pääjohtaja Elon Musk jättää yhtiön.

Tesla on ”törmäämässä tiiliseinään”, hedgerahasto Kynikos Associatesin perustaja Chanos sanoi Bloombergin mukaan. ”Jokaisella nousukaudella on lempilapsensa. Tesla on yksi huonoista esimerkeistä.”

Chanosin puheita tulkittaessa pitää muistaa, että hänen yhtiönsä on lyhyeksimyynyt Teslaa. Toisin sanoen jos Teslan osakekurssi laskee, hänen yhtiönsä hyötyy. Chanosin edun mukaista on siis puhua Teslan osakekurssin hintaa alas.

Toisaalta Chanos saavutti aikoinaan mainetta lyömällä vetoa Enron-yhtiön kaatumisen puolesta ja olemalla siinä oikeassa. Chanosin mukaan Teslalla tänä vuonna nähty johtajapako tuo mieleen Enronin ennen sen kaatumista.

Chanos ennustaa, että pääjohtaja Elon Musk jättää lähivuosina Teslan ja keskittyy SpaceX-rakettiyhtiönsä johtoon.

Tesla on ollut raskaasti tappiollinen, ja monien laskelmien mukaan yhtiön rahat loppuvat jo ensi vuonna, jos myynti ei lähde nopeaan nousuun.

Tähän asti Teslan puolesta on Chanosin mukaan puhunut se, että se oli ensimmäinen yhtiö, joka on tehnyt sähköautoista hauskoja ja houkuttelevia. Kun saksalaiset Porschen ja BMW:n kaltaiset yhtiöt tuovat myyntiin kilpailevia malleja, Teslan etu katoaa, Chanos sanoo.

”Nyt koko autoteollisuus on alkanut kehittää houkuttelevia autoja. Hän taistelee eri taistelua”, Chanos sanoo. Hänen mukaansa Tesla ei ole myöskään mikään johtaja autonomisessa autoilussa.

Uutistoimisto Bloomberg julkisti äskettäin jutun, jossa laskettiin, kuinka nopeasti Teslan kassavarat laskevat nykyisestä 0:aan, jos yhtiö jatkaa tappion tekemistä nykyistä vauhtia.

Luvut eivät ole rohkaisevia. Bloombergin laskelmien mukaan viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana Teslan kassavarat ovat palaneet keskimäärin 8 000 dollarin minuuttivauhtia tai 480 000 dollaria tunnissa.

Ottaen huomioon Teslan nykyisen kassatilanteen yhtiön rahat loppuvat tätä vauhtia ensi vuonna elokuun 6. päivänä, tarkalleen aamuyöllä kello 2:17 New Yorkin aikaa.