Dieselgaten jälkimainingeissa takaisinvedetyt Volkswagenin dieselautot kuluttavat korjaustoimenpiteiden jälkeen enemmän polttoainetta ja ylittävät päästörajoitukset, todetaan Australian Automobile Associationin (AAA) tuoreessa raportissa.

AAA mittasi australialaisten diesel-Volkswageneiden päästöjä ja kulutusta normaaliajossa ennen ja jälkeen valmistajan tekemiä korjauksia. Kokeet suoritettiin yhteistyössä Kansainvälisen Autourheiluliitto FIA:n kanssa.

”Päästöanalyysi paljasti vuosimallin 2010 VW Golfin kuluttavan keskimäärin 7 prosenttia enemmän dieseliä takaisinkutsukorjausten jälkeen. Auto vapautti myös yli 400 prosenttia enemmän typen oksideja kuin laboratoriotesteissä”, AAA:n tiedotteessa kerrotaan.

Ennen korjaustoimenpiteitä VW:n dieselautojen päästöt olivat jopa 40-kertaiset raja-arvoihin verrattuna. Tähän verrattuna korjaukset olivat siis tuottaneet parannuksen, mutta nykyisellään autojen NOx-päästöt ylittävät edelleen Australian asettamat päästörajat.

Volkswagen on ehtinyt kommentoimaan AAA:n raporttia. Autovalmistajan mukaan raportin tulokset eivät pidä paikkaansa.

”Saksan hallitus on hyväksynyt Volkswagenin ohjelmistopäivityksen sillä perusteella, että se ei haitallisesti vaikuta autojen päästöihin tai polttoaineenkulutukseen testiolosuhteissa”, Volkswagenin tiedottaja Paul Pottinger totesi tiedotteessa.

Pottingerin mukaan liikenneviranomaiset ovat testanneet korjauspäivitetyt Volkswagenit myös Itävallassa ja Sveitsissä ja katsoneet niiden suoriutuvan odotetusti.

”Tulokset ovat olleet täysin päinvastaisia AAA:n julkaisemiin testituloksiin verrattuna.”

AAA:n mukaan liikenneviranomaisten tulisi testata autoja myös laboratorion ulkopuolella varmistaakseen, että autot eivät ylitä päästöjä normaalissa ajotilanteessa.

Volkswagen on korjannut dieselskandaalin jälkimainingeissa maailmanlaajuisesti yli 6 miljoonaa autoa. Australiassa konsernin autoja on korjattu noin 100 000. Australiassa Volkswagenia vastaan nostetun oikeuskanteen käsittely alkoi viime viikolla.

Aiheesta uutisoi Phys.org– ja News.com.au-sivustot.