Vuosi 2017 on ollut hyvä vuosi tekoälylle. Tutkijat onnistuivat kuitenkin tekemään jotain melko vaikuttavaa vuonna 2014, kun OpenWorm-projektissa onnistuttiin ohjaamaan lego-robottia sukkulamadon aivoilla.

Kuten tiedämme, aivojen toiminta perustuu hyvin pitkälti aivojen eri alueiden välillä kulkeviin sähkösignaaleihin. Ihmisen aivoissa on keskimäärin 86 miljardia hermoimpulsseja välittävää neuronia eli hermosolua. Se on siis melkoinen verkosto, jonka kartoittaminen on haaste vielä modernillakin teknologialla.

Sukkulamadon aivoissa sen sijaan on vain 302 neuronia. Kartoitettuaan madon neuronit OpenWorm-projektin tutkijat tekivät niistä tietokonemallin, jonka he latasivat lego-robottiin.

Tutkijoiden hämmästykseksi madon aivoja simuloiva ohjelma liikutteli pyörillä varustettua robottia täysin itsenäisesti ilman minkäänlaisia ohjeita tutkijoiden osalta. Videon robotin työskentelystä voit katsoa alta.

Avoimeen lähdekoodiin perustuva OpenWorm-projekti jatkuu edelleen. Toisessa parhaillaan käynnissä olevassa Human Connectome projectissa tutkijat työskentelevät ihmisaivojen kartoittamisen parissa. Mikäli tutkijat onnistuvat luomaan ihmisaivoista samanlaisen tietokonemallin kuin sukkulamadon aivoista, on sillä potentiaalia mullistaa tekoälyn ja tietokoneiden kehitys.

Projektista voi lukea lisää Smithsonian– ja I-programmer -sivustoilla.

OpenWorm-projektin perustaja Stephen Larson puhui projektin taustoista ja sen potentiaalista Ted-konferenssissa viime vuonna: