Tiedemiehet ovat onnistuneet ensimmäistä kertaa kylmentämään mekaanisen esineen niin sanotun ”kvanttirajan” alapuolelle kylmemmäksi kuin on aiemmin luultu mahdolliseksi.

Science Alert -sivusto kertoo, että tutkijaryhmä onnistui jäähdyttämään ”fysiikan lakeja taivuttamalla” mikroskooppisen pienen mekaanisen rummun 360 mikrokelvinin lämpötilaan.

Mitään esinettä ei ole koskaan saatu näin kylmäksi.

”Se on paljon kylmempi kuin mikään luonnollisesti esiintyvä lämpötila missään maailmankaikkeudessa”, sanoo tutkijaryhmää johtanut John Teufel US National Institute of Standards and Technology New Scientist -lehdelle.

”Tulokset olivat täysi yllätys alan asiantuntijoille”, yksi tutkijoista, José Aumentado, sanoi tiedotteessa.

Pieni rumpu oli tehty värisevistä alumiinikalvoista, ja tutkijat onnistuivat viemään sen lämpötilan lähes viidesosan ”kvanttia” alemmaksi kuin mitä fysiikan lait ovat ennustaneet mahdolliseksi. Kvantti kuvaa sitä, kuinka paljon yhdessä fotonissa on energiaa.

Tutkijaryhmä ennustaa, että käytetyllä tekniikalla on mahdollista kylmentää esineitä jopa nollan Kelvinin lämpötilaan eli absoluuttiseen nollapisteeseen, negatiiviseen 273,15 celsiusasteeseen.

Tutkijat käyttivät rummun jäähdyttämiseen uudenlaista ”puristettua” valoa, jonka avulla atomien värähtelyä saatiin hidastettua paljon enemmän kuin yleensä käytetyillä laser-valoilla.

Keksinnön avulla saattaa olla mahdollista kehittää tulevaisuudessa entistä tehokkaampaa supernopeaa elektroniikkaa, Science Alert kertoo.

Tutkijoiden käyttämän rummun kaltaista laitetta voisi käyttää kvanttitietokoneissa, jotka yhdistävät kvantti- ja mekaanisia elementtejä. Mitä kylmemmäksi laitteen saa, sitä tarkempi siitä tulee.

Tutkimus on julkaistu Nature-lehdessä.