Tiedemiehet ovat vuosikausia pohtineet, mikä onkaan maapallon ytimessä oleva ”kolmas alkuaine”.

Pitkään on ollut tiedossa, että maapallon ytimestä 85 prosenttia on rautaa ja 10 prosenttia nikkeliä. Epäselvää kuitenkin on ollut, mistä alkuaineesta koostuu viimeinen 5 prosenttia.

Japanilainen tutkijajoukko uskoo nyt keksineensä vastauksen kysymykseen, kertovat muun muassa BBC ja Daily Mail. Mysteerialkuaine on tutkijoiden mukaan pii.

Maapallon ydin on kiinteä, säteeltään noin 1200 kilometrin suuruinen pallo. Sen koostumuksen selvittämiseksi tutkijat ovat lähettäneet seismisiä aaltoja sen läpi ja analysoineet tuloksia.

Japanilainen Tohokun yliopiston tutkija Eiji Ohtani sanoo BBC:lle uskovansa tuoreiden kokeiden perusteella, että noin 5 prosenttia maapallon ytimen painosta on luultavasti piitä, joka on sekoittunut rauta-nikkeli-seoksiin.

Ohtani loi tutkijaryhmänsä kanssa erilaisia metalliseoksia, joissa on raudan ja nikkelin lisäksi piitä. Nämä seokset vietiin olosuhteisiin, jotka vastaavat maan ytimessä olevia olosuhteita. Tulokset ovat yhteneväisiä maan ytimestä saatujen seismisten mittaustulosten kanssa.

Ohtani sanoo BBC:lle, että lisää työtä vaaditaan sen varmistamiseksi, että maan ytimessä todella on piitä eikä jotain muuta alkuainetta.

Aiemmin on spekuloitu, että maan ytimessä voi olla raudan ja nikkelin lisäksi myös happea, kertoo BBC.