Tiedemiehiä ovat pitkään askarruttaneet avaruudesta kantautuvat erikoiset radiosignaalipurkaukset, joista kirjoitimme tammikuussa. Nyt uusi Harvardin yliopiston tutkijoiden avaus nostaa esille hurjan teorian: Ehkä purkaukset ovat peräisin vieraiden sivilisaatioiden avaruusaluksista?

Nopeat radiosignaalipurkaukset eli FRB:t ovat lyhyitä radioaaltopulsseja, jotka leimahtavat jopa 500 miljoonan auringon voimalla. Tutkijat ovat onnistuneet tallentamaan vain 18 tällaista signaalia, joskin tutkimusten mukaan niitä voi olla jopa 10 000 päivittäin.

Näille radiosignaaleille on etsitty selitystä pitkään. Tammikuussa Nature-julkaisussa kerrottiin, että FRB-purkaukset ovat todennäköisesti peräisin kääpiögalaksista, joka sijaitsee noin kolmen miljardin valovuoden päässä Maasta.

Yksi mahdollinen selitys signaalin lähteeksi mukaan on aiemmin ollut, että se tulee niin sanotusta magnetarista. Magnetar on erittäin tiheä, nopeasti pyörivät kuollut tähti, jonka magneettikenttä on niin voimakas, että se voi tuhota koko lähiavaruuden atomeiksi.

Toinen teoria on, että signaalit voivat liittyä ”aktiiviseen galaksiytimeen” ja että signaalit tulevat aineesta, joka ympäröi galaksin suurta mustaa aukkoa.

”Keinotekoinen lähde”

Nyt Harvard-Smithsonian Center for Astrophysicsin tutkijoilla on kutkuttava teoria. Torstaina julkaistun lausunnon mukaan he esittävät, että FRB:t saattavat olla lähtöisin massiivisesta keinotekoisesta rakenteesta, joka antaa energiaa ulkoavaruuden olioiden avaruusaluksille.

Harvardin yliopiston professori Avi Loeb sanoo tiedotteessa, että signaaleille ei ole löytynyt luonnollista lähdettä.

”Keinotekoinen lähde on harkitsemisen ja tarkistamisen arvoinen.”

Tutkijoiden teoria on, että FRB-purkaukset ovat lähtöisin jättimäisestä ulkoavaruuden olioiden voimalasta, jota käytetään avaruusalusten käyttämien purjeiden vauhdittamiseen. Voimalan tuottama voimakas valonsäde voi luoda heijastavan pinnan avaruuden tyhjiöön, joka toimii pohjana tällaiselle purjeteknologialle, jota myös ihmiset ovat käyttäneet pienemmässä mittakaavassa.

Loeb ja toinen Harvardin tutkija Manasvi Lingam ovat laskeneet, että jos kaksi kertaa Maan kokoinen vedellä jäähdytettävä esine keräisi aurinkoenergiaa ja muuttaisi energian lasersäteeksi, jolla vauhditetaan avaruusaluksia, tällaiset radiopurkaukset voitaisiin havaita jopa miljardien valovuosien päästä.

Purkaukset ovat lyhytaikaisia siksi, että kaukaisten galaksien ja planeettojen jatkuvien liikkeiden vuoksi laser osuisi samalle linjalle Maan kanssa vain pikku silmänräpäyksiksi.

Tutkijaryhmän teoria on hyväksytty julkaistavaksi Astrophysical Journal Letters -lehdessä.

Tämä on tietysti hyvin spekulatiivinen teoria. Tutkijat vain toteavat, että tällainen olisi fysiikan lakien mukaan mahdollista, joskaan hankkeen yksityiskohdat ovat sellaisia, että ihmiskunnan tietomäärä ei siihen riitä.

”Tiede ei ole uskon vaan todisteiden asia”, Loeb sanoo. ”Kannattaa esittää uusia ideoita ja antaa datan olla tuomari.”