Gravitaatioaallot ovat olleet viime aikoina kovasti julkisuudessa – ja nyt tulossa on taas uusi suuren luokan julkistus, josta tiedeyhteisö kohisee.

Gravitaatioaaltoja tutkivat LIGO- ja Virgo-obsevatoriot aikovat järjestää suuren lehdistötilausuuden ensi viikon maanantaina.

Tiedotustilaisuudessa on luvassa uutisia uusista havainnoista, joita LIGO, Virgo ja kumppanit ovat tehneet ympäri maailmaa, tilaisuudesta kertovassa tiedotteessa kerrotaan.

Tiedote ei vihjaa tarkemmin, mistä on kyse, mutta merkit viittaavat siihen, että kyseessä on iso julkistus. Paikan päällä on edustajia 70 observatoriosta ympäri maailmaa, ja lehdistötilaisuuksia pidetään Washingtonin lisäksi myös Lontoossa ja Münchenissä.

Ensimmäisen kerran gravitaatioaalloista tehtiin havainto vasta vuonna 2015. Viimeksi gravitaatioaallot olivat julkisuudessa syyskuun lopulla. Tuolloin tutkijat olivat havainneet neljättä kertaa aika-avaruudessa tapahtunutta gravitaatioaaltojen synnyttämää väreilyä, joka on syntynyt kahden mustan aukon törmäyksestä avaruudessa lähes kaksi miljardia vuotta sitten.

Vaikka mustien aukkojen törmäysten synnyttämistä gravitaatioaalloista on havaittu merkkejä kolme kertaa ennenkinvuoden 2015 jälkeen, tämä oli ensimmäinen kerta, kun tutkijat ovat onnistuneet mallintamaan kolmiulotteisesti, minkä muotoista väreily on.