Pölynsidonta-ainetta käytetään motoristeille hengenvaarallisella tavalla, kertoo Suomen Motoristit ry tiedotteessaan.

Suomen Motoristit teki kesäkuussa kyselyn pölynsidontaan käytetyn kalsiumkloridiliuoksen vaikutuksista moottoripyöriin. Keväällä uutisoitiin useista tapauksista, joissa kyseistä ainetta oli käytetty koko ajoradalla pelkän kadun reunan sijaan tai ainetta oli käytetty väärällä seossuhteella.

Kyselyyn vastanneista noin 50 kuljettajasta 10 kuljettajaa oli kaatunut ja 30 kuljettajaa joutunut vaaratilanteeseen aineen aiheuttaman liukkauden takia. Moottoripyörän kärsimien vahinkojen lisäksi 8 kuljettajaa ja 2 matkustajaa olivat saaneet onnettomuudessa henkilövahinkoja. Vahingot olivat kokonaisuudessaan jopa satoja tuhansia euroja, tiedote väittää.

Monet olivat liukkauden havaittuaan ottaneet yhteyttä tien- tai kadunpidosta vastaaviin. Näiden asenne vaihteli tiedotteen mukaan ”asiallisesta suhtautumisesta täyteen hiljaisuuteen”. Usein tapahtunut laitettiin urakoitsijan syyksi.

”Suomen Motoristit Ry näkee erittäin huolestuttavana asiana sen, että moottoripyöriä ja motoristeja ei automaattisesti oteta huomioon tienhoidossa. Asiaan reagoidaan – jos reagoidaan – vasta, kun motoristit ovat itse älähtäneet asiasta ja silloinkin reagointi vaihtelee asiallisesta epäasialliseen. Pahimmillaan kyse on motoristien hengellä leikkimisestä”, SMOTOn varapuheenjohtaja ja edunvalvontajohtaja Jari Kielinen sajoo tiedotteessa.

Tiedote kertoo Mika Pellisestä, joka tänä keväänä kaatui moottoripyörällään kyytiläisensä kanssa kalsiumkloridilla käsitellyllä tiealueella. Hänen kokemuksensa tapahtuneesta on esimerkki siitä, miten vaarallisen huomaamatonta aine on, ja miten äkkiä pyörä voi näennäisesti syyttä kaatua.

”Tie näytti erittäin hyvältä ja juuri pestyltä. Siinä ei ollut hiekkaa eikä mitään, joten liukkaus yllätti täydellisesti. Tien pinta oli kuin jäätä”, Mika Pellinen ihmettelee.

”Paikalle tullut poliisipartion vanhempi konstaapeli ei edes noussut autosta, vaan totesi vain, että ’kausi pitäisi aloittaa myöhemmin’. Vieressä autotkin sutivat ja liukuivat samalla tiellä. Lisäksi poliisi totesi, että ’kaikki nää tiet on tälläsiä’. Kysymys kuuluukin, että miksi poliisi ei ollut puuttunut asiaan jo ennen kuin tälläistä tapahtuu, koska tiesivät liukkaudesta.”