Sanotaan, että miehet eivät koskaan kasva aikuisiksi – heidän leluistaan vain tulee isompia.

Kenties parhaiten tämä sanonta pätee Preussin kuninkaaksi vuonna 1713 nousseen Fredrik Vilhelm I:n kohdalla.

Myös lisänimen ”Sotilaskuningas” ansainnut hallitsija nimittäin vaihtoi lapsuutensa tinasotilaat henkilökohtaiseksi jättiläisarmeijakseen.

Fredrik Vilhelm on jäänyt historiaan etenkin Preussin sotilaallisen mahdin vahvistamisesta. Hän yli kaksinkertaisti armeijansa sotilaiden määrän (30 000:sta 80 000:een) huolimatta pakollisen sotilaspalveluksen lakkauttamisesta. Lisäksi hänen ansioikseen luetaan Preussin talouden vankistaminen sekä koulujärjestelmän ja sairaaloiden uudistaminen.

Monien historian suurmiesten tavoin myös Fredrik Vilhelm oli luonteeltaan varsin omaleimainen. Hänen kerrotaan olleen lyhytpinnainen bakteerikammoinen eksentrikko, joka vihasi yli kaiken ranskalaisia.

Hänen suurin omituisuutensa oli kuitenkin pakkomielle pitkiin ihmisiin.

Fredrik Vilhelm I oli Preussin kuningas vuosina 1713–1740. Kuningas itse oli noin 160 senttiä pitkä, mikä saattoi vaikuttaa (tai saattoi olla vaikuttamatta) tämän pakkomielteeseen pitkistä sotilaista. ”Maailman kaunein tyttö tai nainen on minun silmissäni täysin yhdentekevä, mutta pitkät sotilaat – ne ovat heikkouteni”, kuningas kertoi Ranskan suurlähettiläälle.

”Aluksi pitkät ihmiset lähinnä kiinnittivät kuninkaan huomion, mutta ajan mittaan hän rakastui yhä syvemmin ideaan pelkästään pitkistä miehistä koostuvasta sotilasrykmentistä”, Sotilaskuninkaan jättiläisarmeijasta kertova Mysterious Universe -sivusto kirjoittaa. Aiheesta kerrotaan myös muun muassa History Answers -sivustolla.

Pikkuhiljaa kuningas alkoi sijoittaa tavanomaista pidempiä sotilaita henkilökohtaiseen vartiokaartiinsa.

Irlantilaissyntyinen James Kirkland oli 217-senttisenä yksi rykmentin pisimmistä miehistä.

Pääsyvaatimukset olivat yksinkertaiset. Iällä, sotilastaustalla tai fyysisellä kunnolla ei ollut mitään väliä. Riitti, että henkilö oli yli kuusi jalkaa eli 183 senttiä pitkä. 1700-luvulla se riitti täyttämään epätavallisen pitkän miehen kriteerit.

rykmenttiin värvättiin vuosittain satoja sotilaita. Osa heistä liittyi siihen vapaaehtoisesti, mutta kuningas ei kaihtanut arveluttaviakaan keinoja jättiläisarmeijansa kasvattamiseksi.

Hänen kerrotaan organisoineen sieppauksia, joissa pitkiä lapsia ja nuoria vietiin vanhemmiltaan. Jopa vauvat, joiden uskottiin kasvavan tavallista pidemmäksi, merkattiin punaisella huivilla.

Monet rykmentin sotilaista saatiin ulkomailta. Muun muassa Ottomaanien valtakunnan sulttaanit ja Pietari Suuri lähettivät pisimpiä sotilaitaan Fredrik Vilhelmin palvelukseen hyvän tahdon eleinä.

Myös suomalaisjättiläisen Daniel Cajanuksen kerrotaan kuuluneen hetken aikaa kuninkaan kaartiin. 247 senttimetrin varrellaan hän oli rykmentin pisin mies. Cajanuksen kerrotaan lyöneen hänet nyrkkitappeluun haastaneen sotilaan kuoliaaksi ja paenneen tämän jälkeen Preussista.

Pian Preussin 6. jalkaväkirykmentti sai lempinimen ”Potsdamin jättiläiset”, josta muovautui kansan suussa nimitys ”pitkät jätkät”.

Potsdamin jättiläiset olivat Preussin armeijan ylpeys. He pukeutuivat hienoimpiin univormuihin ja jalankorkuisiin hattuihin, joka edelleen lisäsi illuusiota jättiläissotilaista.

Lisäksi sotilaat kantoivat parhaita aseita ja varusteita, vaikka eivät koskaan nähneet taistelua Fredrik Vilhelmin käskynalaisuudessa. Kuningas ei nimittäin halunnut arvokkaan kokoelmansa pienentyvän.

”Rykmentti oli enemmänkin esittelyä varten koottu lelusotilaiden kokoelma, jota käskytti sen eksentrinen johtaja”, Mysterious Universe kirjoittaa.

Jättiläissotilaita kohdeltiin rocktähtien tavoin. Heitä hyysättiin, heille tarjottiin parasta ruokaa ja lisäksi he saivat muita sotilaita parempaa palkkaa – mitä pidempi sotilas, sen suurempi tilipussi.

Rykmentin sotilaiden elämä ei kuitenkaan ollut niin hienoa kuin voisi kuvitella. Kuningas käskytti sotilaita täysin mielensä mukaan. Sairasvuoteella maatessaan hän saattoi käskeä rykmentin marssimaan linnansa edessä nostaakseen omaa mielialaansa.

Usein he joutuivat myös tanssimaan kuninkaalle ja poseeraamaan tämän muotokuvien taustalla.

Kuningas pyrki myös tekemään sotilaistaan entistäkin pidempiä venyttämällä heitä tarkoitusta varten kehitetyissä laitteissa.

Lisäksi hän halusi turvata ”lelurykmenttinsä” tulevaisuuden parittamalla sotilaitaan pitkien naisten kanssa. Potsdamin jättiläisten on myöhemmin ehdotettu toimineen siemenenä Adolf Hitlerin omalle eugeniikkaohjelmalle, Mysterious Universe kirjoittaa.

Fredrik Vilhelmin kuollessa vuonna 1740 Potsdamin rykmentin vahvuus oli eri arvioiden mukaan 2 500–3 200 miestä.

Alkuperäisen artikkelin voit lukea tästä.