Voisi kuvitella, että gaselleja kaatava leopardi tai eläinmaailman kuninkaaksi tituleerattu leijona olisi maailman vaarallisin kissaeläin. Näin ei kuitenkaan ole. Maailman eniten kuolonuhreja aikaansaava kissaeläin on piskuinen mirri, joka asuu eteläisen Afrikan ruohikoissa.

Mustajalkakissa (Felis nigripes) on kotikissaakin pienempi. Se on vain 36–52 senttimetrin mittainen ja korkeintaan parinkymmenen senttimetrin korkuinen. Painoa sillä on kilosta 2,5 kiloon. Näin määrittelee kansainvälinen uhanalaisten kissaeläinten järjestö Kanadasta.

Mustajalkakissa on Afrikan pienin kissaeläin. Maailmassakin se on yksi pienimmistä.

Botswanan, Namibian ja Etelä-Afrikan ruohikkopuskissa saalistava mustatassuinen kissa on kuitenkin melkoinen tappokone. Se saalistaa yhdessä yössä enemmän ravintoa kuin leopardi puolessa vuodessa. Näin kertoo televisiokanava PBS Naturen sarja ”Super Cats”. Aiheesta kertoi LiveScience.

Televisiosarjan tieteellisenä asiantuntijana toimi tohtori Luke Hunter, joka on maailman luonnonvaraisten kissaeläinten suojeluun perustetun Panthera-järjestön johtava suojeluasiantuntija.

Hunterin mukaan mustajalkakissa tappaa 10–14 jyrsijää tai pientä lintua yössä. Tappotahti on keskimäärin saalis 50 minuutin välein. Koska menestyminen saalistuksessa on noin 60-prosenttinen, on mustajalkakissa noin kolme kertaa menestyksekkäämpi metsästäjä kuin leijona.

Mustajalkakissan metsästystaktiikat ovat satunnainen poukkoilu, hiipiminen ja odottelu. Kissa saattaa istua liikkumatta paikoillaan parikin tuntia ja odottaa, kunnes satunnainen saalis sattuu kulkemaan ohi.

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) on määritellyt mustajalkakissan kannan vaarantuneeksi. Tämä tarkoittaa, että lajiin kohdistuu suuri uhka hävitä luonnosta keskipitkällä aikavälillä. Ihmisen toiminnan laajentuminen kissan elinalueille kaventaa sen olemassaolon mahdollisuuksia.