Omaan hengitysnopeuteen tulee normaalitilanteissa harvoin kiinnitettyä huomiota. Esteettömiä hengitysteitä osaa todella arvostaa vasta flunssan yllättäessä, kun toinen – tai pahimmillaan molemmat – sieraimet ovat tukossa.

Todellisuudessa toinen sieraimistamme työskentelee aina toista enemmän. Lääketieteessä ilmiö tunnetaan nenäsyklinä. Se on autonomisen hermoston säätelemä prosessi, jonka tarkoitus on ylläpitää nenän tehokasta toimintaa ilmansuodattimena ja -kostuttimena.

Sierainten välinen työskentely–lepo-sykli on ihmisestä riippuen noin 3–6 tunnin pituinen. Lepotilassa olevan sieraimen limakalvo paisuu nenän kuorikoissa olevan paisuvaiskudoksen ansiosta ja vähentää ilmavirtausta. Tämä lepovuoro antaa nenän limakalvolle aikaa parantua.

”Suurin osa ihmisistä ei sitä tunne, mutta jos oikein keskittyy, saattaa tuntea, että ilma kulkee paremmin toisessa sieraimessa”, HUS:n nenätauteihin erikoistunut lääkäri Sari Hammarén-Malmi kertoi Ylelle vuonna 2014.

Erityisen hyvin hallitsevan sieraimen voi halutessaan selvittää menemällä kyljelleen makuuasentoon, jolloin ahtaus lisääntyy entisestään nesteen pakkautuessa kudokseen.

Nenäsykli saattaa myös auttaa meitä tunnistamaan paremmin erilaisia tuoksuja, sillä jotkin hajut ovat helpompia havaita ja prosessoida kuin toiset. Siksi toisesta sieraimesta hitaammin sisään tuleva ilmavirta voi auttaa tuoksun sisältämiä kemikaaleja kiinnittymään hajureseptoreihin, Mentalfloss-sivuston Matt Soniak kirjoittaa.