Heinäkuun kahdeksantena päivänä 1991 Yhdysvaltain merivoimien Northrop Grumman E-2C Hawkeye ammuttiin alas itäisellä Välimerellä, noin 65 kilometriä Kyprokselta kaakkoon.

Valvontalentokoneen ampui alas toinen yhdysvaltalaishävittäjä 20-millimetrisellä Vulcan-konetykillään. Kyseessä ei kuitenkaan ollut karmaiseva virhe, tapauksesta kertovalla AvGeekerysivustolla kirjoitetaan.

Pitkän historiansa aikana Yhdysvaltain merivoimat on ampunut vain kourallisen omia koneitaan taivaalta. Onpa kerran käynyt niinkin, että amerikkalaispilotti on onnistunut ampumaan alas oman lentokoneensa. Tekniikan Maailma kertoi kummallisesta tapauksesta vuosi sitten.

Välimerellä tapahtunut välikohtaus sai alkunsa, kun USS Forrestal -lentotukialukselta toimineen valvontalentokoneen styyrpuurin puoleinen moottori syttyi palamaan.

Tulipalo levisi pian koneen sisäpuolelle, eikä koneen oma sammutusjärjestelmä saanut paloa aisoihin. Pilotille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin määrätä alus evakuoitavaksi.

Viisihenkisen miehistö hyppäsi koneesta jättäen palavan koneen itsekseen taivaalle. Normaaleissa olosuhteissa tarina olisi päättynyt siihen, että kone olisi syöksynyt lopulta turvallisesti mereen.

Yhdysvaltain merivoimat ei kuitenkaan halunnut ottaa riskiä, että kone putoaisi asutuksen keskelle, joten se päätettiin ampua alas vesialueen yllä. Kukaan ei loukkaantunut välikohtauksessa. Koneesta hypännyt miehistö nostettiin merestä helikoptereilla.

Tapauksesta lisää AVGeekery– ja Popular Mechanics -sivustoilla.