TP-82-niminen kolmipiippuinen pistooli kuului neuvostoliittolaisten ja myöhemmin venäläisten avaruusalusten vakiovarustukseen vuosina 1986–2006.

Asetta ei oltu tarkoitettu vihamielisiltä vihreiltä miehiltä puolustautumiseen. Todellisuudessa sen käyttötarkoitus oli varsin maanläheinen. Pistooli oli osa Sojuz-avaruusalusten selviytymispakkausta.

Se kehitettiin neuvostoliittolaisten kosmonauttien Alexey Leonovin ja Pavel Belyavevin vuonna 1965 suorittaman avaruuslennon jälkimainingeissa. Lento muistetaan erityisesti ensimmäisen avaruuskävelyn näyttämönä.

Historiallinen lento ei kuitenkaan sujunut ilman ongelmia. 12 minuuttia kestänyt avaruuskävely oli päättyä katastrofaalisella tavalla, kun Leonovin avaruuspuku paisui odottamattomasti miehen ollessa vielä ilmalukon väärällä puolella. Neuvokas kosmonautti kuitenkin onnistui palaamaan turvallisesti alukseen päästettyään ylimääräisen ilman pois avaruuspuvustaan mahtuakseen ilmalukosta sisään.

Kaksikon ongelmat olivat vasta alkaneet. Maan ilmakehään palatessaan kosmonautit huomasivat automaattisen laskeutumisjärjestelmän olevan epäkunnossa. Seuraava ongelma ilmeni, kun kosmonautit yrittivät irtaantua laskeutumiskapselinsa kanssa avaruusaluksesta.

Historiallista avaruuskävelyä juhlistettiin muun muassa postimerkillä.

Laskeutumiskapselia ja avaruuskapselia yhdessä pitänyt kommunikaatiokaapeli paloi poikki vasta sadan kilometrin korkeudessa. Kosmonautit taistelivat kieppuvan kapselin hallintaansa, mutta laskeutuminen sovittuun paikkaan ei tullut kysymykseenkään.

Kapseli kosketti maata Uralvuorilla, 170 kilometrin päässä kohteestaan ja kaukana lähimmästä asutuksesta. Kapselin selviytymispakkauksesta tuolloin löytynyt 9 mm pistooli ei varsinaisesti luonut turvallisuuden tunnetta karhujen ja susien valloittamassa erämaassa. Kaksikon pelastaminen vaikeasta maastosta onnistui vasta kaksi päivää myöhemmin.

Pedot eivät lopulta aiheuttaneet kosmonauteille ongelmia, mutta Leonov otti tehtäväkseen tuoda avaruusaluksien varustukseen aseen, joka voisi joskus pelastaa miehistön hengen vastaavassa tilanteessa.

TP-82 on näytillä museossa Pietarissa.

TP-82:n nimittäminen pistooliksi on aavistuksen harhaanjohtavaa, sillä ase käyttää 12.5x70mm haulikon ja 5.45x39mm kiväärin -patruunoita. Sillä oli myös mahdollista ampua hätäraketteja. Aseen irrotettava perä toimii viidakkoveitsenä.

TP-82 kuului Sojuz-avaruusalusten vakiokalustoon kahdenkymmenen vuoden ajan. Koska ase on ollut myös Kansainvälisellä avaruusasemalla, myös muiden maiden astronautit ovat saaneet koulutuksen sen käyttöön.

Aseen käytöstä luovuttiin, sillä erikoisvalmisteisten patruunoiden katsottiin tulleen käyttöikänsä päähän vuonna 2007. Nykypäivänä TP-82 on korvattu itselataavilla 9 mm pistooleilla.

Kaikki Kansainvälisellä avaruusasemalla vierailevat joutuvat suorittamaan selviytymisharjoituksia karuissa olosuhteissa.

Aiheesta syvällisemmin War is Boring -sivustolla.