Tietokone on yhä useammalle keskeinen äänentoistolaite. Niiden kaiuttimet ovat kuitenkin useimmiten hyvän äänenlaadun esteenä. Koska hyvätkään tietokonekaiuttimet eivät ole kalliita, sellaisiin kannattaa satsata.

Tietokonekaiuttimet: * Creative I-Trigue 3400 * Creative Megaworks 250D * Creative Inspire T7900 * Creative Gigaworks S750 * Logitech Z-2300 * Logitech X-530 * Logitech Z-5500 Digital

Studiomonitorit: * Behringer MS-16 * Edirol MA-10A * Behringer Truth B2030A

Kotitietokone on viime vuosina napannut merkittävän paikan etenkin nuorten musiikkiharrastuksissa. Netistä haetaan musiikkia ja jopa elokuvia, joten vaivihkaa tietokoneesta on muodostunut kodin keskeisin viihdelaite. Dvd-asemien myötä myös monikanavainen ääni on astunut mukaan kuvioon. Myös toimintapeleissä on nykyisin monikanavainen äänentoisto, joka edellyttää tietenkin, että tietokoneen äänikortti tukee sitä.

Kympistä muutamaan kymppiin maksavien peruskaiuttimien rinnalla tarjolla on myös hinnakkaampia versioita. Havaitsimme pian, että Suomen tietokonekaiutinmarkkinoita hallitsee suvereenisti kaksi merkkiä: Creative ja Logitech. Koska merkkivalikoima on niin suppea, päätimme käsitellä kaiuttimet kolmella eri tasolla: korkealaatuiset stereokaiuttimet, edulliset monikanavasarjat ja huippuluokan monikanavasarjat. Creativelta otimme lisäksi kuunneltavaksi I-trigue-nimisen muotoilusarjan.

Tietokonekaiuttimien ja perinteisten stereokaiuttimien kuuntelutavoissa on ratkaiseva ero. Kun stereoissa kaiuttimien ääni kuuluu vaihtelevilta suunnilta ja etäisyyksiltä, tietokonekaiuttimia kuunnellaan näyttöpäätteen ääressä istuen, joten riittää, että ne kuulostavat hyviltä suoraan edestä ja melko läheltä. Kun siis musiikkia toistaa tietokoneelta, hyvän äänenlaadun saavuttamiseksi riittää, että on pieni kaiutin, joka soi hyvin suoraan edestä kuunneltuna.

Pienet yksi- tai kaksitiekaiuttimet näyttöpäätteen sivuilla tuottavat tarkan ja miellyttävän äänikentän, mutta ne eivät toista matalia ääniä. Niinpä paremmissa sarjoissa on erillinen, lattialle sijoitettava bassokaiutin, joka yleensä sisältää myös sivukaiuttimien vahvistimet. Musiikkia kuunnellessa järjestelyn perimmäinen heikkous kuitenkin nousee kuuluville. Erillinen subwoofer on äänenlaadun kannalta aina ongelmallinen. kuulijoista. Yksikään testin kaiutinsarjoista ei kykene myöskään hyvään transienttitoistoon. Muilta osin tietokoneiden kaiuttimet täyttävät odotukset. Varsinkin kalliimpien sarjojen äänenlaatu on aivan riittävän hyvä, ja kaikki kykenevät myös tuottamaan enemmän kuin tarpeeksi ääntä.

Jos tietokoneella luodaan omaa musiikkia, kaikki muuttuu. Silloin tarvitaan mahdollisimman tarkat kaiuttimet, jotka oikeasti toistavat pienimmätkin vivahteet, joita äänessä voi esiintyä. Ei riitä, että kaiutin kuulostaa mukavalta, vaan siltä vaaditaan myös tarkkuutta, jotta todellakin kuullaan kaikki, mitä sähköinen äänisignaali sisältää.

Kun oli käynyt ilmi, etteivät parhaatkaan tietokonekaiuttimet erillisine subwoofereineen sovellu vaativaan musiikinkuunteluun, otimme testiin myös muutamia omilla vahvistimilla varustettuja monitorikaiuttimia. Koska liikutaan harrastetasolla, pyrimme hankkimaan mahdollisimman halpoja omilla magneettisuojattuja malleja, jotka ovat hinnaltaan tietokonekaiuttimien tasoa.

Magneettisuojaus on tarpeen, jos tietokoneen näyttö perustuu kuvaputkeen. Magneettisesti suojaamaton kaiutin aiheuttaa näyttöön viereen asetettuna kuvan värjäytymisen. Tietokonekaiuttimet ovat aina magneettisuojattuja, mutta tavalliset kotikaiuttimet eivät useinkaan ole, vaikka kotiteatterijärjestelmässä sitä vaaditaan ainakin keskikaiuttimelta. Tavallisten kaiuttimien magneettinen hajakenttä ei kuitenkaan häiritse litteitä näyttöjä.

(Tiivistelmä Henrik Weckströmin artikkelista TM 19/04 s. 26-33)