Adidas on kehittänyt maailman ensimmäisen tietokoneohjatun juoksukengän. Ennen kuin kengillä lähtee juoksemaan, on luettava käyttöohjeet, asetettava paristot pohjallisten alle ja käynnistettävä kengät napeista. Teknistä pelleilyä vai mullistava uutuus?

Uutuus tottelee yksinkertaista nimeä Adidas-1. Kengät maksavat 250 euroa eli jonkin verran enemmän kuin kalleimmat huipputason juoksukengät.

Adidas-1 toimii juoksijan oman hermorefleksin kaltaisesti. Kengän hermona toimii magneettinen tunnistin, joka on asennettu kantapään alle. Magneetti sijaitsee kannan alla välipohjassa. Sensori mittaa kengän välipohjan ylä- ja alaosan etäisyyden 0,1 millimetrin tarkkuudella jokaisella iskulla ja laskee juoksuaskeleella jalkaan kohdistuvan paineen ja sen perusteella tarvittavan iskunvaimennuksen määrän.

Kenkää varten luotu ohjelmisto vertailee juoksun askelpainetta jalan normaalitilaan, minkä perusteella se pystyy havaitsemaan kengän liiallisen pehmeyden tai jäykkyyden, esimerkiksi jos juoksualusta muuttuu kovasta pehmeäksi. Löydettyään kulloiseenkin juoksutilanteeseen sopivan tukiasteen, suoritin välittää käskyn kengän iskunvaimennusta säätävään ”lihakseen”.

Lihaksena toimii vaijeroitu moottori. Kengän keskiosassa sijaitseva moottori vastaanottaa mikroprosessorin lähettämät käskyt, joiden mukaan se tekee muutoksia iskunvaimennusjärjestelmää säätelevän vaijerin pituuteen. Vaijerin pää on kiinnitetty kengän muovisiin tukielementteihin. Moottorin voimanlähteenä toimii kolmen voltin litiumparisto.

Lähdemme matkaan tehdasasetuksilla tarvittavien alkuvalmistelujen jälkeen. Iskunvaimennuksessa havaittiin pieniä eroja erilaisissa maastoissa, mutta ero ollut niin suuri kuin etukäteen kuviteltiin.. Myöskään mullistavaa eroa iskunvaimennusominaisuuksissa vertailukenkinä käytettyjen Nike Air Kantaran kanssa ei voinut havaita. Täytyy tosin muistaa, että testijuoksija on painoltaan ”kukkakeppi”-osastoa.

Adidaksen mukaan älykenkä onkin tarkoitettu enemmän raskastekoisille juoksijoille ja kanta-astujalle kuin päkiällä pomppiville ”kukkakepeille”. Älykenkä sopii parhaiten normaalisti askeltavalle juoksijalle, joka ei kärsi jalkojen virheasennosta. Yli- tai alipronaatiosta (nilkan liiallinen kiertyminen sisään- tai ulospäin) kärsivät tarvinnevat kenkään muotoillut tukipohjalliset. ”Tietoteknistä” vaimennusta löytyy vain kantapään alta, päkiän alla on muista Adidas-malleista tuttu adiPrene-vaimennus.

Kenkien kestävyydestä ei vielä ole paljon kokemuksia. Tekniikka voi tietysti aina reistailla ja kenkä voi tietokoneen tapaan ”mennä tilttiin”, mutta ainakin testattavat kengät toimivat hyvin.

(Tiivistelmä Raimo Haapaniemen artikkelista TM 11/05, s. 68-69)