TM Ajettua: Ford Mustang Boss 302

KOVAA PELIÄ

Boss 302 on vahvin Ford Mustang, joka syntyy suoraan tehtaan tuotantolinjalta. Yli 40 vuoden takaisten esikuviensa tavoin se on suunniteltu sopivaksi myös rata-ajoon.

Uuden Bossin pohjana on mallivuodelle 2011 esitelty uudella viisilitraisella eli 302-kuutiotuumaisella V8:lla varustettu GT-malli. Lukuisilla muutoksilla tehoa on nostettu kahdeksalla prosentilla ja on nyt 326 kW eli 444 hv. Ääntä on tehostettu lisäämällä pakoputkistoon sivuputket, joiden ulostulot on kätketty takapyörien etupuolelle.

Alustaa on jäykennetty ja madallettu hieman etukenoiseksi. Iskunvaimentimia voi manuaalisesti säätää viiteen eri asentoon. Myös jarrut on päivitetty sopimaan vakavampaankin ajamiseen.

Ajettavuudeltaan Boss on selvästi vakio-Mustangia jämäkämpi, mutta mukavuus on silti yllättävän hyvä jopa kaupunkiajoon. Parasta autossa on tehokkaan ulkonäön lisäksi V8-moottorin raaka ja laaja-alainen voima yhdistettynä mahtavan ääneen.

Kiihdytysmittaus vahvisti auton nopeuden, mutta lämpimällä asfaltilla 0-100 km/h ajasta lähtisi vielä useampia kymmenyksiä. Nyt optimaalisen nopea paikaltaan lähtö oli melko haastava operaatio.

Nykyistä Mustangia ei aiota virallisesti tuoda Eurooppaan, mutta Boss kävi Euroopan kiertueella muistuttamassa olemassaolostaan ja siitä, että vuonna 2014 esiteltävä seuraavan sukupolven Mustang on tulossa koko maailman markkinoille.

Tiivistelmä Velimatti Honkasen artikkelista TM 11/12